VHP: Integratie Javanen anno 2016
07 Aug 2016, 11:55
foto


Elk jaar, op 9 augustus, herdenkt de Surinaamse gemeenschap de komst van de eerste contractarbeiders uit Java (Indonesië). Suriname is het enige land op het Westelijk Halfrond waar Javanen uit Indonesië zijn gekomen.
Simultaan met de ‘Dag der Javaanse Immigratie’ herdenken wij ook de “Internationale Dag der Inheemse Volken”, daar beide dagen samenvallen op 9 augustus.

Na afschaffing van de slavernij in 1863 werd het werk van de slaven op de plantages in Suriname overgenomen door Brits-Indische contractarbeiders en twintig jaar later door Javaanse contractarbeiders. De Javanen hadden het bijzonder moeilijk.
De meeste Javanen werden door Nederlandse plantage-eigenaars gelokt en door Indonesische bondgenoten geronseld. In Suriname aangekomen werden ze naar een depot aan de Combeweg gebracht. Na dagen werden zij verspreid over plantages in vooral het district Commewijne, onder andere Mariënburg en Domburg.

Ook voor de Javanen gold, net als bij de Brits-Indische contractarbeiders, om na een contracttijd te kiezen uit een eigen stukje landbouwgrond in Suriname en 100 gulden, of een gratis reis naar het land van herkomst. Na hun contractperiode besloot driekwart van de Javanen te blijven in Suriname.
In 1904 vestigden de eerste Javanen zich als zelfstandige boer. Ze streefden er niet naar om grond in eigendom te krijgen, maar bleven meestal in de buurt van de plantages waar ze een stukje grond huurden en hoofdzakelijk voor eigen consumptie verbouwden.
Hoewel een groot deel van de Javanen verkoos om in Suriname te verblijven, verliep hun integratie in de Surinaamse samenleving moeilijk vanwege het gevoel dat ze in een vreemd land leefden.

Dit idee werd ook nog versterkt door de lage sociale positie die de Javanen in de Surinaamse maatschappij innamen. Ondanks de terugkeergedachte zijn de meeste Javanen in Suriname gebleven. De drang om terug te keren naar Indonesië is al lang niet meer aanwezig.
De Javaanse voorouders hebben zich veel inspanningen getroost en hebben voor hun nageslacht de kiem gelegd, zodat deze zich sociaal en maatschappelijk konden verheffen. Onze Javaanse broeders en zusters zijn thans in alle maatschappelijke functies en op alle niveaus.
Hoewel bescheiden, is het Javaanse element in de Surinaamse samenleving nadrukkelijk aanwezig. Na een lange en moeizame weg, zijn de Surinaamse Javanen volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving en leveren ze een belangrijke eigen bijdrage.

Honderdzesentwintig jaar na hun immigratie is ook de rol van Javanen een belangrijke factor in het politieke landschap van Suriname.
De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) wenst de hele natie maar in het bijzonder de Javaanse broeders en zusters, een zinvolle herdenking van 126 jaar Javaanse immigratie toe. Suriname staat voor grote uitdagingen en met z’n allen zullen wij blijven werken aan het proces van natievorming en vooruitgang van de ontwikkeling van ons geliefd land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May