Natuurkunde finalisten krijgen oorkonde en prijzen
07 Aug 2016, 04:14
foto
Farchanda Abdoel Wahid geflankeerd door Eagan Ramdin (links) en Danito Kromosoeto.


Alle finalisten van de Natuurkunde Olympiade hebben zaterdag een oorkonde van de organisatie, het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname, ontvangen. De beste drie kregen daarnaast ook nog een medaille en hun school een beker. De prijsuitreiking vond plaats in het IGSR gebouw van de universiteit.

Suriname heeft van 10 tot en met 17 juli 2016 meegedaan aan de 47e Internationale Natuurkunde-Olympiade in Zurich, Zwitserland. Aan dit evenement hebben ruim tachtig landen deelgenomen. De internationale olympiade wordt sedert 1967 jaarlijks in een ander gastland gehouden. De internationale natuurkunde-olympiade is een wedstrijd in het vak Natuurkunde voor maximaal vijf vwo-leerlingen.

Het team heeft in Zurich de publieksprijs gewonnen door de meeste ‘likes’ voor een natuurkunde opstelling. Een zogenaamde 'kettingreactie'. Aan deze kettingreactie hebben de finalisten gewerkt met ondersteuning van AdekUS. De prijs is een bedrag van US$ 700.

Delegatie afgeslankt
De selectie van het Surinaamse team vindt plaats via de nationale Natuurkunde-Olympiade en wel in vier rondes. De geselecteerde finalisten hebben een intensief trainingsprogramma gevolgd. Deze trainingen hebben ten doel hen maximaal voor te bereiden op de internationale olympiade. De trainingen worden geheel op vrijwillige basis verricht door Natuurkunde docenten van de Anton de Kom Universiteit en ook door andere natuurkundigen, deelt Viren Ajodhia, voorzitter van het Comité Natuurkunde Olympiade Suriname mee.

Door de economische situatie was de Surinaamse delegatie in 2016 wat afgeslankt. In plaats van vijf namen deze keer drie leerlingen deel. Twee natuurkundeleraren zijn als begeleiders meegereisd. Daarnaast hebben zij ook de taak om de theorie-opgaven en practicumvraagstukken te vertalen, te corrigeren en te verdedigen.

De Surinaamse delegatie naar Zurich bestond uit: Op de eerste plaats Farchanda Abdoel Wahid (Miranda Lyceum), en op een gedeelde tweede plaats Danito Kromosoeto (VWO4) en Eagan Ramdin (Meyer Lyceum). Bing Tan Natuurkunde docent en delegatieleider, Ignaas Jimidar student masters Natuurkunde en begeleider.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May