Ceremonie Rio Spelen ode aan bos, favelas en funk
05 Aug 2016, 22:10
foto
Vuurwerk in het Maracana stadion in Rio de Janeiro. (Foto's: Reuters)


Brazilië heeft op een enorm canvas zijn regenwoud en de creatieve energie van zijn wijdverspreide diverse bevolking gevierd op de melodie van samba, bossa nova en funk. Zo heeft Rio de Janeiro de wereld welkom geheten op de Olympische Spelen 2016.

In een land van grote economische ongelijkheid, is tijdens de opening de cultuur van de favela's en de sloppenwijken die duizelingwekkend hangen boven de beroemde stranden van Rio neergezet in een spektakel in het beroemde Maracana stadion.
De komst van de Portugezen, hun verovering op de inheemse bevolking en de Afrikaanse slavenarbeid gedurende 400 jaar zijn belicht. De botsing van culturen, zoals de ceremonie liet zien, is wat Brazilië maakt tot het complex mozaïek dat het is.

De thuisbasis van de Amazone, het grootste bos van de wereld, heeft Brazilië gebruikt in de ceremonie waar drie miljard mensen naar hebben gekeken. Er is een beroep gedaan op de kijkers om te zorgen voor ons planeet, de plantenzaden te koesteren en het groene land dat de Europeanen vijf eeuwen geleden vonden te heroveren. In tegenstelling tot de openingsceremonie in Peking in 2008 en Londen 2012, had Brazilië met een beperkt financieel budget weinig keus om zich meer te richten op een ‘analoge’ aanpak met een minimum aan high-tech en een grote afhankelijkheid van het enorme talent van Brazilië en zijn traditionele carnaval.

Geschat wordt dat de helft van wat in London voor de Spelen in 2012 is besteed, aan de ceremonie in Rio is uitgegeven. Aan de openingsceremonie in London hing een prijskaart van US$ 42 miljoen. In de show in Rio is gebruik gemaakt van binnenlandse sterren, onder wie supermodel Gisele Bundchen, die over het veld liep op het geluid van bossa nova hit 'Girl from Ipanema' en Paulinho da Viola, een samba songwriter die het volkslied zong met een strijkorkest. Iedereen heeft gratis zijn deel gedaan.
Er brak luid gejuich uit toen de Braziliaanse geliefde luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont werd afgebeeld bij het opstijgen van het stadion en vloog over het hedendaagse Rio.

De vrolijke opening van Zuid-Amerika's eerste Spelen waren in contrast met de maanden van onrust en chaos, niet alleen in de organisatie van de Olympische Spelen, maar in heel Brazilië dat de ergste economische recessie in decennia doormaakt en in een diepe politieke crisis zit.

Interim-voorzitter Michel Temer had de leiding over de opening van de Spelen binnen het Maracana Stadion samen met tientallen staatshoofden. Hij heeft overgenomen van de geschorste president Dilma Rousseff, die wordt geconfronteerd met een afzettingsprocedure. Voor de organisatie van de Spelen is er US$ 12 miljard uitgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May