Rio 2016: Tijd voor sportieve actie
05 Aug 2016, 16:33
foto
De Braziliaanse voormalige volleybalster Isabel Barroso met de Olympische toorts bij het Christus beeld in Rio de Janeiro. (Foto's: Reuters)


De Olympische Spelen 2016 starten vandaag officieel met de openingsceremonie in het Maracana Stadion in Rio de Janeiro. Atleten uit 206 landen en een vluchtelingen team zullen in Brazilië strijden om de hoogste eer in 28 sporten. De spelen worden wereldwijd door miljarden bekeken.

De gang naar de Spelen is gedomineerd door een Russische dopingsschandaal, het Zika-virus en problemen met veiligheid, infrastructuur en locaties van de stad. Maar vanaf vandaag staat de sportieve actie centraal.

In principe zijn het de 31e Olympische Spelen, maar zullen doorgaan als de 28ste, omdat die in 1916, 1940 en 1944 niet hebben plaatsgevonden door de oorlog. Het is de eerste keer dat deze spelen in Zuid-Amerika plaatsvinden. Naar schatting zullen drie miljard mensen de openingsceremonie van vannacht aanschouwen. Er is vijf jaar gewerkt aan de ceremonie waarin 300 dansers, 5.000 vrijwilligers en 12.000 kostuums zijn vervat.

Er zullen 10.500 atleten uit een record van 207 teams strijden in Rio, met inbegrip van de het Vluchtelingen Olympisch Team. Voor Kosovo en Zuid-Soedan is het de eerste keer dat ze deelnemen aan de Spelen. Het Vluchtelingen Olympisch Team zal strijden onder de Olympische vlag en omvat tien leden, vijf van Zuid-Soedan, twee uit Syrië, twee uit de Democratische Republiek Congo en één uit Ethiopië.

Met 554 atleten heeft de Verenigde Staten de grootste Olympische ploeg, terwijl 100 m loper Etimoni Timuani de enige atleet is uit de Zuid Pacifische natie van Tuvalu. De Rio Games zullen de eerste zijn waaraan Olympiërs die sinds het jaar 2000 zijn geboren deelnemen. De jongste is de dertienjarige Nepalese zwemmer Gaurika Singh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May