‘Drape’ stimuleert creativiteit
05 Aug 2016, 03:38
foto
Zanger Artino Oldenstam en componist John van Coblijn. (Foto: Rachel Dompig)


Doordat John van Coblijn steeds op zoek is naar de progressie van de mens, werd hij gedreven om de tekst van Drape te schrijven. ‘Ik ben constant aan het schrijven. Ik ben bezig met een journey waarbij de Almachtige mij in de gelegenheid stelt mijn creatieve capaciteit te gebruiken om ervaringen met de wereld te delen. Ik ben altijd op zoek naar het mooie wat zich in de mens aan het ontwikkelen is’, zegt Van Coblijn. Hij streeft ernaar om uit elke ervaring of elk verhaal, het goede te belichten. ‘Mensen delen hun ervaringen met mij. Mensen vertellen hun verhaal aan mij. In alles zie ik dus mogelijkheden om het plezier van ons als mens te verheffen’, vertelt Van Coblijn aan Starnieuws. Het lied wordt op 6 augustus uitgedragen door Artino Oldenstam.

Volgens de componist is Drape geschreven op grond van de verschillende belevenissen van mensen en hun manier van communiceren. ‘Het lied is een ineenstrengelen van ervaringen van mensen en de taal die zij gebruikt hebben. De Surinaamse taal is een van de mooiste talen van de wereld, waarin veel emotie en energie verborgen zit’, geeft Van Coblijn aan. Volgens de schrijver is Drape een typisch Surinaams woord, dat eenieder wel eens in de mond neemt. ‘Eenieder gebruikt het woord op zijn of haar manier. Sommigen gebruiken het als een norm. Anderen gebruiken het waarschuwend of beschermend, maar ook als een wegwijzer. Het is een zwaar geladen woord, dat diverse interpretaties kan ondergaan in een conversatie’, beweert hij.

Zienswijze
Voor de schrijver zijn alle handelingen belangrijk, die verricht zijn om het lied tot leven te brengen. ‘Alles in de muziek is belangrijk. De woorden, het arrangement en het mixen. De diverse instrumenten die bespeeld zijn zoals: de bas en de gitaar. Die helpen allemaal het liedje te maken, wat het vandaag is’, benadrukt Van Coblijn. In zijn conceptie van muziek geeft hij niet graag uitleg over de tekst, omdat hij de mensen zijn zienswijze niet wil opleggen. ʻEenieder moet de vrijheid hebben om in de muziek een tekst te begrijpen op het niveau dat de mens is op dat moment. Het taalgebruik is universeel. Wat geldt voor de man, geldt ook voor de vrouw’, brengt hij naar voren.

Het componeren van Drape is een manier voor de schrijver om de mensen te inspireren om het positieve in elkaar te zien en elkaars cultuur te waarderen. Door te luisteren naar de ervaringen en de verhalen van anderen, kan er veel geleerd worden in positieve zin. Ye hori mi annu. En yu e teki mi finga. En yu e sori mi. A lobi passi fu yu. Aan het eerste arrangement hebben de gebroeders Gaddum gewerkt. Uiteindelijk hebben Ernesto van Dal en Demis Wongsosoewirjo voor het laatst gesleuteld aan het muzikale gedeelte. Ook koos Van Coblijn er bewust voor om Artino Oldenstam Drape te laten vertolken.

De zanger had ook tijd en ruimte nodig om zich in te kunnen leven in de verschillende situaties. ‘John van Coblijn is een poëtische schrijver. Zijn woorden gaan veel dieper dan wat je in eerste instantie zou lezen. Zijn teksten moeten altijd in een breder perspectief bekeken worden. Ik zing met emotie. Ik moet het eerst begrijpen, zodat ik het lied goed kan uitdragen’, legt Oldenstam uit. De vocalist kwam er niet onderuit om gevoelens van teleurstelling en blijdschap in herinnering te brengen. Tussen de componist en de zanger is er een goede samenwerking. ‘We voelen elkaar aan’, voegt Oldenstam eraan toe. Het is de zevende keer dat Artino Oldenstam een Suripop-nummer heeft gezongen. Voor het laatst heeft hij Law Mi uitgedragen, ook geschreven door John van Coblijn.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May