Ook bij SWM is er een principe-akkoord bereikt
05 Aug 2016, 05:27
foto


De bond bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft maandenlang onderhandeld en heeft een principe-akkoord bereikt. Starnieuws verneemt dat de leiding van het bedrijf nog niet getekend heeft. De overeenkomst is doorgestuurd naar de aandeelhouder, de Staat Suriname, voor fiat.

De SWM-bond is aangesloten bij de vakcentrale C-47. Volgens voorzitter Robby Berenstein is er sprake van een overeenkomst, ook al wordt het akkoord niet gelijk getekend. De onderhandelingen onder leiding van bondsvoorzitter Rudi Baarh hebben enige tijd geduurd. Op gegeven moment heeft directeur Marlon Oosterling het personeel met cijfers de situatie van het bedrijf uitgelegd, waardoor genoegen genomen is met minder.

De directie van SWM heeft toegezegd dat alle werknemers een bruto salarisverhoging krijgen van SRD 275. Daarnaast wordt een eenmalige uitkering van SRD 1200 gegeven (SRD 100 per maand). Bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft de aandeelhouder besloten om geen salarisverhoging te geven. Ook de eenmalige uitkering (lumpsum) moet worden teruggedraaid. Volgens een brief van minister Regilio Dodson aan EBS, is met de sociale partners afgesproken dat voorlopig geen loonsverhogingen worden gegeven. Een koopkrachtversterking en een belastingheffingskorting zijn volgens de bewindsman afgesproken.

Berenstein zegt dat er geen enkele afspraak is gemaakt met de sociale partners over bevriezen van salarissen. Met diverse bedrijven zijn collectieve arbeidsovereenkomsten overeengekomen waarbij salarisverhogingen tussen de 13 en 17% zijn overeengekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May