Dc geeft 'Wij zijn Moe' geen vergunning voor stille optocht
05 Aug 2016, 00:31
foto
De vergunning is verleend voor een demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein en geen 'stille optocht'.


Districtscommissaris (dc) Paramaribo Noordoost, Jerry Miranda, heeft de Actiegroep 'Wij zijn Moe' toestemming gegeven om een vreedzame betoging te houden vandaag op het Onafhankelijkheidsplein. Er is vergunning gevraagd aan de dc voor het houden van een stille tocht vanuit het Monument van de Mensenrechten naar het gerechtsgebouw aan de Fred Derbystraat. Daarvoor is er geen groen licht gegeven. Diverse organisaties participeren in de protestactie van het 'Burger Collectief'. De protestactie wordt toch gehouden, met of zonder vergunning, zegt de organisatie.

Miranda om verduidelijking gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de politie intensief bezig is met de bestrijding van de criminaliteit. Er worden door politie en militairen extra surveillance gehouden. "Wij hebben de heer Harold Cabenda uitgelegd dat er geen politie beschikbaar is vrijdag om een stille tocht te begeleiden en wegen af te sluiten. De veiligheid laat het niet toe. Het commissariaat heeft altijd medewerking verleend aan de groep. De mensen mogen urenlang op het Onafhankelijkheidsplein hun protest houden," zegt Miranda.

Cirtus Hofwijks van 'Wij zijn Moe' om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het niet de eerste keer is dat geprobeerd wordt om het protest te frustreren. "Het is duidelijk dat er misbruik wordt gemaakt van de instituten." Hij merkt op dat in het begin 'Wij zijn Moe' niet serieus werd genomen. "Toen de groep begon te groeien, moesten wij ineens over een vergunning beschikken, wat ronduit belachelijk is." Hofwijks deelt mee dat uit respect voor de autoriteiten steeds een aanvraag is ingediend. "Wij hebben vanaf het begin gezegd dat als ons een vergunning geweigerd wordt, wij er zonder zullen protesteren. Dit recht is verankerd in de grondwet. Geen enkele autoriteit staat boven de wet, ook dc Miranda niet".

De dc merkt op dat bij het Monument aan de dokter Sophie Redmondstraat het regeringsgebouw en de Amerikaanse ambassade staan. Op grond hiervan is er extra veiligheid nodig. Er is ook afgestemd met de regiocommandant van Paramaribo. De situatie laat het niet toe om de mensen vergunning te geven voor een stille tocht. De politie gaat moeten optreden als er toch wordt gelopen, zegt Miranda. Hij hoopt niet dat het zover komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May