'Geen afspraak sociale partners over salarisverhoging'
05 Aug 2016, 00:00
foto
C-47 voorzitter Robby Berenstein


Vakbondsleider Robby Berenstein, coördinator van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), zegt dat de sociale partners niet overeengekomen zijn dat er geen loonsverhoging gegeven wordt. "Het is een leugen dat wij afspraken hebben gemaakt met de regering hierover," zegt Berenstein, die ook voorzitter is van C-47, aan Starnieuws.

Berenstein voert aan dat er verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) gesloten zijn in diverse sectoren, waarbij loonsverhogingen tussen 13 en 17% overeen zijn gekomen. Er zijn cao's overeengekomen met onder andere de Volkscredietbank, de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Assuria.

Minister Regilio Dodson stelt in een schrijven over de cao van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) dat de regering in overleg met de sociale partners een overeenkomst heeft. Pas na overleg met de Sociaal Economische Raad zullen salarisverhogingen worden toegekend. Met de sociale partners is afgestemd dat er een belastingvrije koopkrachtversterking van SRD 100 en een belastingheffingskorting SRD 125 per maand is afgesproken. De minister merkt op dat de OWOS, de EBS-bond ook aanwezig was bij het overleg met Ravaksur.

Berenstein geeft aan dat de EBS-bond een overeenkomst heeft gesloten. Deze is zelfs al getekend en er zijn afspraken gemaakt over de betaling. Hij merkt op dat vakbondsleider Steve Geerlings groot gelijk heeft wanneer hij stelt dat zaken niet teruggedraaid kunnen worden. De voorzitter van C-47 merkt op dat op basis van de inflatie van bijkans 64%, binnenkort opnieuw onderhandeld wordt met diverse bedrijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May