Situatie bacovenbedrijf FAI Nickerie genormaliseerd
04 Aug 2016, 02:00
foto
Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka doet er alles aan om het bacovenbedrijf te behouden. (Archieffoto)


De situatie bij de Food and Agricultural Industries (FAI) in Nickerie is genormaliseerd. Over de knelpunten van de werknemers praten de bond en de directie van het bedrijf vrijdagmorgen. Werknemers van het bacovenbedrijf te Nickerie waren maandag een spontane prikactie begonnen, die dinsdag ertoe heeft geleid dat de politie met traangas heeft ingegrepen.

Dayanand Dwarka voorzitter van de bond te Nickerie zegt aan Starnieuws dat hij woensdagmorgen een grimmige situatie aantrof op het bedrijfsterrein waar er een overmacht van politie aanwezig was. Tijdens een spoed algemene ledenvergadering heeft hij met de leden en de ontevreden werkers gesproken. Hij heeft hen duidelijk gemaakt dat alleen om de tafel duurzame oplossingen kunnen worden bereikt.

Afgesproken is dat hij met de directie gaat onderhandelen over betere beloningen en het vrijgeven van de incentives en bonussen die waren bevroren. In juli is de bonus weer ingevoerd, het gaat nu om de incentive van 10% op het loon van de werkers. Als de arbeider zijn dagtaak heeft volbracht en de vereiste kwaliteit is geleverd, krijgt hij 10% op zijn dagloon. De arbeiders willen ook dat voorzitter Dwarka gaat onderhandelen over koopkrachtversterking.

De bondsvoorzitter zegt dat hij moeizame onderhandelingen verwacht. “Er zijn wenselijkheden en mogelijkheden. Het bedrijf is een keiharde particuliere onderneming die de tering naar de nering zet. Wat je verdient, ga je krijgen.” Het bedrijf waar de overheid 10% aandelen in bezit, heeft in de afgelopen jaren gigantische verliezen geleden. De aantasting van bijna 400 hectare areaal in Nickerie door de Moko-ziekte heeft het bedrijf ook bijna de das omgedaan. Omdat er niet op tijd kan worden afgeoogst, door het gebrek aan arbeiders (ziekte-verlof) worden hele ladingen bacoven vernietigd.

Dwarka doet er alles aan om verdere verliezen te vermijden. “Elk uur dat er niet wordt gewerkt, worden er verliezen geleden. We gaan alles in het werk stellen om te kijken wat mogelijk is voor deze arbeiders, maar dan moeten de werkzaamheden voortgaan.” Hij stelt dat het buiten kijf staat dat de arbeiders beter moeten verdienen, maar dat er ook gekeken moet worden of het bedrijf in staat is de extra lasten te dragen. “Prioriteit is behoud van het bedrijf, wat de garantie biedt op behoud van arbeidsplaatsen. Eenieder heeft het moeilijk en de druk van de huidige financieel-economische malaise speelt een belangrijke rol op de gemoedsrust van de arbeiders.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May