‘Yu Sei’ typerend voor identiteitsgevoel
04 Aug 2016, 09:16
foto


Gedreven door zijn eigen levensverhaal werden de woorden van Yu Sei neergepend door Rafick Bottse. ‘Toen ik de tekst schreef, verlangde ik naar een partner aan mijn zijde om mij te ondersteunen’, zegt de schrijver. De inspiratie om mee te doen aan het Suripop-festival XIX was voor de componist het produceren van een typisch Surinaams nummer, waarin de verschillende muziekstijlen zijn verwerkt. ʻ Yu Sei was niet gepland voor Suripop. Het was een song van mezelf, die ik zou releasen. Ik had het instrumentaal gedeelte al in elkaar gezet . Ik dacht aan een mixed genre’, vertelt Bottse aan Starnieuws. Het nummer wordt op 6 augustus gezongen door Timothy Ceder, Skalid Muntslag en Furgill Simons.

Volgens Bottse is zijn missie volbracht met de productie van Yu Sei. ’Ik heb de tekst toch ingediend om deel te nemen aan het festival, omdat ik een vernieuwing wilde doorvoeren in het hele Suripop-gebeuren. We moeten meegaan met de trend. Alleen maar leuke love songs is toch zo cliché. Een leuke hipe track hoort erbij’, beweert de componist. Yu Sei is een happy song met een tropisch Caribisch gevoel. ‘Bij het instrumentaal gedeelte heb ik gebruik gemaakt van latin, samba en popmuziek. En niet te vergeten, onze eigen kawina stijl’, geeft Bottse te kennen. Fu de na yu sei waren de eerste woorden die in hem opkwamen. Het verlangen om een geliefde om zich heen te hebben omschrijft hij met: I sab tak wan dey no sari gi mi. Fu de na yu sei.
Voor de schrijver was het ook belangrijk om zijn eigen genre in het nummer op te nemen. ʻIk heb mijn stijl erin kunnen droppen. Het is echt een overweldigend gevoel. Ik word er super vrolijk van’, benadrukt Bottse. Een andere uitdaging die Bottse niet uit de weg ging, was om zich te verplaatsen in de schoenen van de vertolkers. ‘Ik ben voor de tweede keer in de finale. Bij mijn vorige compositie, Taigi mi, was het moeilijk om een vocalist te vinden. Dit jaar heb ik mij echt gefocust op de zangers. Voor mij was het belangrijk dat de vocalisten zich comfortabel voelden bij het zingen van het lied. Ze vonden het ook leuk’, brengt hij naar voren. Het lied is gearrangeerd door Ernesto van Dal.

Identiteit
Met het componeren van Yu Sei wil de schrijver de mensen stimuleren om elkaar lief te hebben en hun identiteit te behouden, ondanks alle omstandigheden. ‘Forceer niet om anderen tevreden te stellen. Je originaliteit moet er gewoon zijn. En probeer de mensen om je heen te waarderen. Streef ernaar om uit elke negatieve situatie iets positiefs te halen. Have the good in every bad situation’, brengt hij onder de aandacht. De schrijver was vastberaden zijn kunstwerk te laten vertolken door meerdere zangers. ‘Ik koos bewust voor de drie zangers, omdat ik echt iets nieuws wilde uitproberen’, zegt Bottse zelfverzekerd.

Voor de zangers Timothy Ceder, Skalid Muntslag en Furgill Simons was het uitdragen van Yu sei een uitdaging en ook een mooie gelegenheid om te groeien. Timothy Ceder kon zich helemaal inleven in de situatie. ʻ Het nummer heeft een sterke ‘feel good vibe’ en dat is ook het gevoel dat ik kreeg. Die emotie probeerde ik te projecteren’, legt Ceder uit. Volgens de zanger werd hij direct geprikkeld door het lied. ‘ Het klikte meteen met deze song. Eerder heb ik zo een ervaring niet opgedaan. Gelukkig veranderde het met Yu Sei’, beweert hij. Ook is het vertolken van dit lied een geweldige ervaring voor hem. ‘Het is mijn eerste bijdrage aan een Suripop-lied. De ervaring was in één woord, uitdagend. Het was veel passen en meten om de song goed uit te dragen, maar het was de moeite waard.’

Emotionele uitbarsting
Skalid Muntslag die geheel onverwachts met deze innovatie geconfronteerd werd, ging deze vernieuwing niet uit de weg. ‘Als Surinaamse artiest was Suripop zeker op mijn ‘to do list’. Echter had ik niet kunnen denken, dat het zo snel gerealiseerd zou worden. Dit is de eerste keer dat ik met Suripop meedoe’, vertelt Muntslag. Bij het zingen van de bridge gaat Muntslag helemaal op in het lied en ervaart hij de emotionele uitbarsting van de verschillende gevoelens. Hey! Alla lesi te me sji yu e lafu mi ati e sdon. A fas' fa yu de ye bruja mi ede omoro nanga moro. Na alla sa mi wan now fu yu de na mi sei. Na yu sey alla dey.
Furgill Simons die door Muntslag benaderd werd om ook een steentje bij te dragen aan Yu Sei, schoof zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. ‘Ik vond het een eer om mee te doen aan een competitie, die als één van de top Surinaamse muziekwereld wordt beschouwd. Er was een goede samenwerking met Timothy Ceder, Rafick Bottse en Skalid Muntslag. Er waren veel leermomenten’, beweert Simons. De componist mag trots terugblikken op een geslaagd Suripop-project. ‘Ik ben de zangers heel erg dankbaar voor het werk dat zij hebben verzet. Dwars door de drukte heen hebben zij het lied gepresenteerd met geheel hun hart’, benadrukt de schrijver. Het is de tweede keer dat Rafick Bottse een lied heeft gecomponeerd. In 2014 schreef hij Taigi Mi gezongen door Sijtske Tjon A Tjoen.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May