Gele koorts-vaccinatie voor Guyana overbodig
03 Aug 2016, 17:41
foto


Voor het afreizen naar buurland Guyana is de Gele koorts-vaccinatie geen vereiste meer. De ministeries van Volksgezondheid van Suriname en Guyana zijn dat overeengekomen.

Het BOG Medisch Centrum waar reizigers terecht kunnen voor een Gele koorts-vaccinatie, zal vanaf vandaag deze vaccinaties niet meer verstrekken aan personen die naar Guyana afreizen. In een bekendmaking zegt het ministerie van Volksgezondheid dat hij zuiniger zal omgaan met de nationale voorraad Gele koorts-vaccins. Het kindervaccinatieprogramma heeft nu prioriteit voor dit vaccin.

De maatregel van het ministerie volgt op de jongste Gele koorts-uitbraak in Angola, Oeganda en de Democratische Republiek Congo. In deze landen zijn als preventie miljoenen vaccinaties toegediend als preventie, “wat heeft geleid tot een wereldwijd tekort aan het vaccin.” Suriname heeft volgens het ministerie van Volksgezondheid een Gele koorts-vaccinatiedekking van 86%. De Gele koorts-vaccinatie is opgenomen in het regulier vaccinatieprogramma en als reizigersvaccinatie.

Al tientallen jaren is het Gele koorts-virus niet aangetoond in Suriname. Om de import van het virus te voorkomen, worden de grensposten volgens het ministerie streng gecontroleerd op Gele koorts-vaccinatie bij reizigers uit landen met actieve Gele koorts transmissie en endemische landen. Eén Gele koorts-vaccinatie, ongeacht op welke leeftijd deze is verkregen, biedt levenslange bescherming tegen het virus. Dus eenmaal gevaccineerd tegen het Gele koorts-virus is er geen booster dosis (hervaccinatie) nodig op latere leeftijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat vanaf 11 juli dit jaar het Internationaal Gele Koorts Certificaat voor alle reizigers onbeperkt geldig is, ongeacht op welke datum deze is verkregen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May