Geweld tegen vrouwen is een ziekte en zwakte
02 Aug 2016, 02:48
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat geweld tegen vrouwen een ziekte en zwakte is, welke massaal verbannen moet worden. “In de afgelopen periode is Suriname opgeschrikt door berichtgeving over de vele vrouwen, die het leven hebben gelaten door middel van geweld. Recent is een jonge vrouw aan de Curaçaoweg vermoord, terwijl het lichaam van een andere vrouw levenloos aan de Saramaccastraat is aangetroffen. Suriname staat binnen de Amerika’s in de top 7 van de landen met de meeste moorden op vrouwen op 100.000 inwoners.”

Volgens Mathoera worden bij de politie dagelijks vele gevallen van huiselijk en seksueel geweld tegen vrouwen gemeld. Geweld tegen vrouwen mag niet geaccepteerd worden en moet massaal afgewezen worden, vindt zij. Ondanks de inzet van NGO’s als Stop geweld tegen vrouwen, blijft geweld tegen vrouwen zich aandienen. Geweld tegen vrouwen moet als een ziekte en een zwakte van veelal mannelijke daders, worden aangemerkt. “Het moet als een chronisch onvermogen om problemen anders aan te pakken, worden gezien. Daders moeten zelf hulp zoeken en die hulp moet hen ook geboden worden. Vrouwen moeten bij elke vorm van geweld meteen aan de bel trekken. Ook moet voor een duurzaam effect, geweld massaal uit de opvoeding gehaald worden.”

Ouders moeten volgens het DNA-lid op basis van hun verantwoordelijkheid en hun streven om verantwoorde burgers af te leveren aan de samenleving, meer aandacht besteden aan de opvoeding. Naast voldoende aandacht, liefde en zelfvertrouwen, moeten kinderen met de juiste waarden en normen worden opgebracht. Hierbij moet geweld vanaf jongs af afgekeurd worden. Geweld moet niet als normaal en het hoort bij de opvoeding, worden geaccepteerd. Het kind moet weten, dat geweld niet mag worden gebruikt. Ook de overheid en private ondernemingen, zoals media en religieuze organisaties moeten hun verantwoordelijkheid oppakken en geweld afkeuren. Massale afkeuring van zaken, die geweld stimuleren.

Mathoera vindt dat via het onderwijs een grotere bijdrage geleverd kan worden, door vooral op de basisscholen een speciale module te ontwikkelen op het stuk van kwaliteiten, die iemand succesvol maken en deze op te nemen in het onderwijsprogramma. Ook het ministerie van Sociale zaken kan een bijzondere bijdrage leveren door gezinscoaching en bij vroege signalering van probleemkinderen op scholen, specifieke begeleiding te bieden. “Indien elke Surinamer, dit als levensmissie maakt om geweld af te keuren, zullen wij als samenleving, zeker in staat zijn, om het geweld in zijn algemeenheid terug te dringen en in het bijzonder tegen vrouwen. Zoveel schade zal beperkt worden en Suriname zal hierdoor een positief imago krijgen als land.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May