Minister Dodson blij met principe-akkoord bij EBS
01 Aug 2016, 01:54
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is blij dat er overeenstemming is bereikt met de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Hij was het er niet mee eens dat de directie besloten had de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname in te schakelen.

Dodson zegt aan Starnieuws dat de elektriciteitsvoorziening niet in gevaar mag worden gebracht. De bond onder leiding van Steve Geerlings had vrijdag aangekondigd maandag massaal in staking te gaan. Dit besluit werd genomen op een spoed algemene ledenvergadering. Het inschakelen van de Bemiddelingsraad had kwaad bloed gezet bij de bond, die vindt dat de onderhandelingen niet waren gesprongen. Dodson had de directie aangegeven dat de raad van commissarissen de onderhandelingen over zouden nemen als de directie er niet uitkwam. Ondanks deze instructie werd de Bemiddelingsraad ingeschakeld.

In het weekend is er onderhandeld met de bond, waarbij de raad van commissarissen onder leiding van Patrick Peneux en raadsadviseur Ramon Abrahams een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Wat maandenlang niet lukte, is in anderhalve dag in orde gekomen, zonder dat met het mes op de keel is onderhandeld. De minister merkt op dat de bond zich ook bewust is van de bezuinigingen die doorgevoerd moeten worden. Daarom is nu het stroomverbruik waarop 80% korting werd gegeven, gehalveerd.

De minister merkt op dat het gaat om een collectieve overeenkomst van 2016. Volgend jaar zullen enkele zaken verder worden afgebouwd. "In elk geval is de explosieve situatie nu afgewenteld. Bond en bedrijf hebben water bij de wijn gedaan, waardoor partijen elkaar konden vinden," zegt Dodson.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May