Russische atleten uitgesloten van Olympische Spelen 2016
21 Jul 2016, 09:27
foto
Gouden medaillewinnaar polsstokhoogspringer Yelena Isinbayeva kan niet deelnemen aan de Rio Spelen. (Foto: Reuters)


Russische atleten blijven verbannen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgende maand. De uitsluiting volgt op aanklachten over een door de staat gesteund drugsprogramma. Het Russisch Olympisch Comité (ROC) en 68 Russische atleten hebben nog geprobeerd om de schorsing van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) ongedaan te maken. Maar het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) heeft geoordeeld dat de schorsing gehandhaafd blijft.

Het besluit houdt in dat de Russische deelnemers aan de atletiek in Rio colletief zijn uitgesloten. Zondag komt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bij elkaar. Hij zal dan beslissen of de uitsluiting van Russische deelnemers ook geldt voor de andere sporten. Het Wereld Antidoping Agentschap, Wada, heeft dat eerder voorgesteld.

Een handvol Russische atleten kan nog steeds als neutralen meedingen op de Spelen in Rio die op 5 augustus beginnen. "Het is triest, maar regels zijn regels," zegt de Olympische kampioen op de 100m en 200m Usain Bolt. De verwachting is dat Bolt zal jagen op meer gouden medailles in Rio. Hij vindt het belangrijk dat er een krachtige boodschap wordt gestuurd naar de druggebruikers. "Drugs- overtredingen in de atletiek wordt echt slecht," stelt de 29-jarige Jamaicaan. "Als je bedriegt of tegen de regels gaat, zal dit een heleboel mensen bang maken."

Eén van de 68 atleten die in beroep was gegaan bij de CAS, de Russische polsstokhoogspringer Yelena Isinbayeva , zegt echter dat de uitspraak van "een flagrante politieke orde" is. De 34-jarige heeft in 2012 goud behaald op haar onderdeel. Aan persbureau Tass zei ze: "Ik dank u allen voor deze begrafenis van de atletiek."

De IAAF zegt dat zij blij is dat de CAS haar besluit heeft ondersteund. Zij voegt eraan toe dat de beslissing een speelniveau voor sporters heeft gevestigd. "Dit is niet een dag voor triomfantelijke verklaringen,” zegt IAAF-president Lord Coe. “Ik kwam niet in deze sport om atleten te stoppen te concurreren.” Hij vervolgt dat de IAAF taskforce zal blijven samenwerken met Rusland om een schoon en veilig milieu voor zijn atleten te creëren, zodat zijn federatie en team terug kunnen keren naar internationale erkenning en de concurrentie."

Afzonderlijk overweegt het IOC om alle deelnemers in alle takken van sport te verbannen uit de Rio Spelen na een tweede rapportage over het staat gesponsorde dopingprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May