Colombia wil definitieve opening grens met Venezuela
20 Jul 2016, 13:16
foto
In Venezuela staan mensen dagen in rijen om schaarse basisgoederen te kopen. (Foto's: Reuters)


De regering in Colombia heeft opgeroepen tot de permanente openstelling van de grens met Venezuela nadat de door crisis getroffen Venezolanen in duizenden basisgoederen komen kopen. Colombia zegt dat hij geen tijdelijke openingen van de grens meer zal toestaan. Vorig jaar heeft Caracas de grens gesloten.

In het afgelopen weekend zijn meer dan 100.000 Venezolanen de grens –die voor de tweede keer voor een aantal uren open was gesteld- overgestoken naar Colombia. Ze hebben er basisgoederen gekocht die schaars zijn in hun eigen land als gevolg van een ernstige economische crisis.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vorig jaar de grens gesloten voor bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit. Volgens hem hadden Colombiaanse paramilitairen en bendes het gebied geïnfiltreerd. De mensenrechten-arm van de Verenigde Naties heeft Venezuela opgeroepen om het accepteren van “humanitaire hulp” te overwegen om zo ervoor te zorgen dat voedsel en medicijnen voorraden worden gedistribueerd.

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Angela Holguin, heeft meegedeeld dat het besluit is genomen om ervoor te zorgen dat er geen verdere tijdelijke heropening van de grens plaatsvindt. "Laten we ernaar toe werken, dat de volgende opening definitief is,” zei ze na een ontmoeting met ambtenaren uit de regio die grenst aan Venezuela. Ze heeft eraan toegevoegd dat er moet worden gewerkt om de grens veiliger te maken en om criminele activiteiten in het gebied te voorkomen.

Velen in Venezuela zeggen dat ze moeite hebben om hun gezin te voeden nu het land al maanden kampt met ernstige tekorten. De inkomsten uit Venezuela’s belangrijkste bron van inkomsten, olie, zijn gekelderd door de lage prijs op de wereldmarkt. In de supermarkten zijn er lege schappen en mensen staan dagen in de rij om basisgoederen te kopen. Bedrijven zijn niet in staat om grondstoffen en essentiële onderdelen te importeren. Vele bedrijven zijn gesloten en/of uit het land vertrokken.

De VN heeft Caracas ook gewaarschuwd voor verslechtering van de mensenrechten en het toenemend geweld in het land. De organisatie heeft er bij de autoriteiten op aan gedrongen het recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering te garanderen. President Maduro stelt dat zijn linkse regering het slachtoffer is van een economische oorlog. Venezuela verbouwt en produceert heel weinig, behalve olie. Het land is van oudsher aangewezen op de import om zijn bevolking te voeden. Nu de inkomsten zijn gedaald en er een gebrek is aan dollars, heeft het land moeite om alle goederen die de mensen nodig hebben te importeren.

In 2003 heeft de socialistische regering prijscontroles op sommige basisgoederen ingevoerd om ze betaalbaar voor de armen te maken. Maar tot 40% van de gesubsidieerde goederen werd gesmokkeld naar Colombia, waar ze tegen winst werd verkocht. De economie van Venezuela is vorig jaar met 5,7% gekrompen en volgens het Internationaal Monetair Fonds kan de inflatie dit jaar pieken op 700%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May