Inspraak jongeren via Nationaal jeugdcongres
20 Jul 2016, 11:06
foto
Het Nationaal Jeugdcongres wordt gehouden op 23 en 24 juli.


Het ministerie van Sport- & Jeugdzaken houdt op 23 en 24 juli 2016 het Nationaal Jeugdcongres. Het Nationaal Jeugdcongres is een platform waar jongeren van gedachten kunnen wisselen over maatschappelijke onderwerpen die hen raken. Ook hebben zij de gelegenheid om de jeugdorganen en ministeries met een jeugdbeleid te evalueren en beoordelen. Dit congres dat voor de negende keer zal worden gehouden, is toegankelijk voor jongeren uit het hele land.

Volgens de ondervoorzitter van het Jeugdparlement Conrad Acton, zal de opzet van dit congres anders zijn dan de vorige edities. Was het zo dat de ministeries voorheen een presentatie hielden over hun beleidsdoelen de jeugd rakende, tijdens dit congres, zullen de jongeren de knelpunten die ze belicht willen zien, aandragen. Op die manier is er dan voldoende ruimte om actuele vraagstukken aan de orde te stellen, waardoor er een vruchtbare en levendige discussie kan ontstaan.

Vinger aan de pols
De voorstellen die uit dit congres rollen, zullen via het Jeugdparlement worden ingediend bij de vakministeries, die hun jeugdbeleid daarop kunnen afstemmen. De voorgaande jaren is de controle op de daadwerkelijke uitvoering van deze voorstellen wat minder geweest, maar Acton belooft dat het inspraakinstituut voortaan wel een vinger aan de pols zal houden, want er is grote ontevredenheid over het jeugdbeleid dat wordt uitgestippeld.

“Er zullen presentaties verzorgd worden door de Nationale Ontwikkelingsbank en het Suriname Business Forum. Ook zal er ruime aandacht worden besteed aan social media, omdat jongeren onjuist gebruik maken hiervan”, zegt de ondervoorzitter. Elke jongere mag zonder voorafgaande registratie meedoen aan dit congres. De organisatie mikt op tussen de 300 en 500 jongeren.

Tastbare resultaten
Het ‘Kon na wan’ project dat nu wordt uitgevoerd door het ministerie van Sport & Jeugdzaken is voortgekomen uit een jeugdcongres, waarbij de behoefte aan sport- en recreatie mogelijkheden in elk district was aangegeven. De verbetering van de watervoorziening te Goede Verwachting kan ook worden toegeschreven aan deze inspraakmogelijkheid voor de jeugd. Ten slotte noemt Acton, de opzet van een scholengemeenschap in de districten Saramacca en Commewijne als verdienste van de jeugdcongressen. Deze hebben volgens Acton resultaten opgeleverd en dus hun bestaansrecht bewezen.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May