Financiën onderzoekt fraude bij Douane en Belastingen
20 Jul 2016, 07:23
foto
Minister Gillmore Hoefdraad


Het ministerie van Financiën is bezig met een onderzoek naar fraude bij de Dienst der Invoerrechten (Douane). "Wij weten dat er is gefraudeerd, we weten welke type computer is gebruikt. Wij weten van welke locatie," deelde minister Gillmore Hoefdraad van Financiën mee dinsdag in De Nationale Assemblee. Hij wilde niet dieper ingaan op deze zaak omdat het onderzoek nog gaande is.

De bewindsman beantwoordde een vraag over het uitvallen van het Asycuda-systeem. Sinds de vorige week is het systeem hersteld en functioneert weer optimaal. Hoefdraad ontkende dat er sprake was van een wild-west-situatie, zoals opgemerkt werd door Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). Hoefdraad zei dat in een testfase er altijd problemen kunnen ontstaan. Er was enige tijd nodig om de zaak op te lossen. Wat handmatig verwerkt is, zal in het systeem worden ingevoerd.

Het onderzoek moet ook uitwijzen hoe het systeem kon uitvallen, maar vast staat dat er is gefraudeerd. Een team is bezig om alles in kaart te brengen. Alleen namen van mensen die bezig waren met frauderen moeten nog duidelijk worden. "Maar wij zijn al heel dichtbij met het oplossen van het vraagstuk," deelde de minister mee. Hetzelfde geldt voor het frustreren van het systeem van de belastingen. Ook hier is er sprake van fraude. "Wij weten ook wie allemaal hebben ingelogd." Er zijn bedragen verwijderd of de tijd is veranderd. De minister is ervan overtuigd dat de mensen die bezig zijn te frauderen, gepakt zullen worden. Er wordt een schoonmaak gehouden op het directoraat Belastingen en op het onderdeel Douane moeten de juiste mensen aan boord zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May