Donald Trump verzegelt Republikeinse nominatie
20 Jul 2016, 01:09
foto
Donald Trump is officieel de presidentskandidaat van de Republieken. (Foto's: Reuters)


Donald Trump is officieel de presidentskandidaat van de Republikeinen voor de Amerikaanse verkiezingen later dit jaar. Het nationaal debuut van zijn vrouw Melania Trump is ontsierd door beschuldigingen dat ze delen van haar speech heeft gepikt uit de toespraak van presidentsvrouw Michelle Obama. De nominatie komt op de tweede dag van de vierdaagse Republikeinse Nationale Conventie.

De voordracht komt dertien maanden na een onwaarschijnlijke gooi naar het Witte Huis. Trump heeft zestien rivalen overwonnen, heeft oorlog gevoerd met veel van zijn partijgenoten en controverse bij elke beweging uitgelokt. Zijn oudste kind, Donald Trump jr. heeft de ondersteuning van New York –hun thuisstaat- aangekondigd tijdens een hoofdelijke stemming van de Republikeinse Conventie. Daarmee had Trump de meerderheid van de afgevaardigden in zijn zak. Hij had er 1.237 nodig om het tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november op te nemen tegen de vermoedelijke Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Met drie andere kinderen van de kandidaat aan zijn zijde, zei de jongere Trump: "Het is een eer voor mij om Donald Trump vanavond over de vereiste top te tillen van het aantal stemmen van de afgevaardigden. Gefeliciteerd, papa. We houden van je."
Trump’s Democratische rivaal, Clinton, was er snel bij om te reageren. Na de stemming tweette ze: "Donald Trump is net gekozen tot de Republikeinse kandidaat. Doe nu een duit in de zak om ervoor te zorgen dat hij nooit een voet zet in de Oval Office (het kantoor van de president)."

De rijke New Yorkse vastgoedontwikkelaar Trump heeft in totaal 1.725 afgevaardigden voor zich weten te winnen. Senator Ted Cruz van Texas volgt met 475 afgevaardigden, de gouverneur van Ohio, John Kasich heeft er 120 en senator Marco Rubio van Florida heeft er 114. Drie andere kandidaten kregen de stemmen van in totaal 12 afgevaardigden.

Na de nominatie voor de presidentskandidaat is de gouverneur van Indiana, Mike Pence, gekozen als kandidaat voor vicepresident. De 57-jarige is de keus van Trump. Sprekend nadat hij de voordracht had gewonnen, beloofde de 70-jarige Trump de verkiezingen in november te winnen, banen te scheppen, het leger te versterken, de grenzen van de VS veilig te stellen en de openbare orde in de VS te herstellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May