PALU bekritiseert het energiebeleid van de regering
19 Jul 2016, 22:32
foto


De PALU vindt dat een goed en duurzaam energiebeleid een van de belangrijkste randvoorwaarden is voor ontwikkeling. Het niet hebben van deze randvoorwaarde stremt de staatsinkomsten, de ontwikkeling van diverse productiesectoren, de ontwikkeling van kennis, de handelspositie van het land, de arbeidsmarkt en zelfs ook de ontwikkeling van het gezin. Als de regering zich nu door geldnood slechts richt op het afbouwen van de subsidie op energie, zal de elektriciteitsvoorziening in gevaar komen op lange termijn.

De politieke partij vindt het zigzag energie beleid van de regering, en in dit geval zeker van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, voor enorm veel nodeloze verwarring heeft gezorgd en komt rommelig over. Het terecht moeten terugdraaien van beleidsmaatregelen omdat ze slecht waren voorbereid, heeft bovendien voor tijd- en energieverlies en ergernis gezorgd, stelt de PALU.

Immoreel en onrechtvaardig
"Nu reeds ervaren we vooral de nare gevolgen van het onsamenhangend beleid. Veel cliënten kregen veel te hoge rekeningen en moesten vervolgens urenlang in de rij staan bij de EBS, ondanks alle inspanningen van het personeel aan de balie. Het mag intussen duidelijk zijn dat de consument wel degelijk begrijpt dat er meer voor elektriciteit moet worden betaald. Maar men vraagt zich af hoe de regering het lef heeft gehad om een achterstand van misschien meer dan 20 jaar met zulke forse verhogingen in één keer in te halen," zegt de PALU.

Deze verhoging van de energieprijs komt uitgerekend na opeenvolgende formele en informele devaluaties in het afgelopen jaar waarbij de koopkracht al met meer dan de helft is teruggebracht. Het is immoreel en onrechtvaardig om delen van de samenleving een prijs die 50% hoger is dan de kostprijs door de keel te drukken, om ook lagere inkomens te subsidiëren, terwijl geen enkele poging is gedaan om eindelijk over te stappen op de zogenaamde ‘subject’ subsidie.

Recht op informatie
Het afbouwen van de subsidie op energie moet passen binnen het langer termijn beleid, waarbij men transparant is over de cijfers en berekeningen die ten grondslag liggen aan de energieprijs. De samenleving heeft het recht te weten voor hoeveel de opwekking werd gesubsidieerd en wat de werkelijke kosten zijn. Maar ook wat de tariefsverhoging de EBS heeft opgeleverd en wat de effecten op de bedrijfsvoering zijn, na de ingreep van de president.

Onder de vorige minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jim Hok, is er een nieuwe kijk op de samenhang tussen ontwikkeling van het land en de behoefte aan energie gepresenteerd, stelt de PALU. Het betreft een compleet nieuw paradigma, waarbij de overheid niet langer probeert om de vraag naar energie uit de gemeenschap bij te benen, maar waarbij op die vraag ruimschoots vooruit wordt gelopen. Met andere woorden, we moeten op elk moment over veel meer energie beschikken dan we op dat moment nodig hebben.

Uitvoeren wetten
Om het energiebeleid voor te laten lopen op de groei van de samenleving en economie is het belangrijk om een lange termijn visie te hebben. Dit lange termijn energiebeleid is niet alleen een kwestie van de EBS. Om de energiesector verder tot ontwikkeling te brengen zijn destijds door PALU minister Hok twee wetten ingediend en die recentelijk zijn aangenomen in DNA.

"Het wordt tijd dat de regering uitvoering geeft aan de aangenomen energiewetten, waar Suriname 30 jaar of langer op gewacht heeft. Een juiste uitvoering van deze twee wetten zal de energieprijs op termijn omlaag brengen. Als de regering op deze manier blijft sukkelen en knoeien met ons energiebeleid, dan plaatst zij de Surinaamse samenleving wederom op achterstand," zegt de PALU in een persbericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May