Nieuw bestuur politiebond: Nuchter, zakelijk en doelgericht
19 Jul 2016, 15:32
foto
Gekozen en ondersteuners van de Verenieuwingsbeweging SPB. (Foto's: René Gompers)


Nuchter, zakelijk, doelgericht en zeer energiek. In deze houding gaat de Vernieuwingsbeweging van de Surinaamse Politiebond (SPB), de bestuursperiode tegemoet. Tegen het oud-bestuur onder leiding van Robby Ramjiawan, komt een onderzoek naar malversaties, de relatie met minister van Justitie & Politie, Jennifer Van Dijk-Silos zal zakelijk zijn en er zal keihard gewerkt worden aan de nodige vernieuwing bij de bond. Dit kondigt lijsttrekker Raoul Hellings aan, kort na de overtuigende winst van de bestuursverkiezingen.

Na de uitslag is de groep op de knieën gegaan op het grasveld. Aan God is dank gezegd voor de overwinning, zijn tegenstanders vergeven en is speciaal gebeden voor oud-voorzitter Ramjiawan. Ook hij wordt vergeven. Maar daarmee gaat het oud-bestuur niet vrijuit, geeft Hellings aan. Er hebben vermoedelijk misstanden plaatsgevonden die onderzocht dienen te worden. Het onderzoek zal gedaan worden door een onafhankelijke accountant, deelt Hellings mee. “Als het blijkt dat er malversaties hebben plaatsgevonden, zullen de plegers voor de gevolgen moeten instaan, hoe zwaar die ook lijken. En als er niets aan de hand is zijn we groot genoeg om te zeggen ‘sorry, we bieden onze verontschuldigingen aan. Als het publiekelijk moet gaan we publiekelijk.”

Anders dan Ramjiawan die publiekelijk tijdens een algemene ledenvergadering de minister Juspol heeft opgehemeld, gaat de Vernieuwingsbeweging beide benen op de grond houden. “Wij gaan voor een zakelijke relatie ongeacht wat er gebeurt,” zegt Hellings nuchter. “De belangen van de politieambtenaar en de andere leden van de bond moeten behartigd worden. In deze relatie zijn we er niet op uit om mensen te paaien of onvriendelijk gezind te zijn. We gaan om zaken te doen.”

De Vernieuwingsbeweging hecht niet veel waarde aan het principe-akkoord dat het oud-bestuur bereikt heeft voor een wettelijke aparte bezoldiging. “Ik heb geen enkel akkoord gezien. En het bestuur dat dat akkoord bereikt heeft, is demissionair. Ik weet niet hoeveel waarde ik eraan moet hechten. Het is koffiedik kijken, het had niet zoveel haast. We denken dat gewoon een ‘show’ was om gezichtsverlies te voorkomen.”

De Vernieuwingsbeweging heeft ruim 900 van de 1515 geldige stemmen vergaard op de verkiezingen. De groep typeert de overwinning als ‘eclatant’ ‘gewassen’ en ‘wan klap in yu fesi’. De uitslag wordt op de eerstvolgende algemene ledenvergadering officieel gemaakt. “Er is geen reden tot feesten. Nu wordt het hard werken, om al onze punten in beleid te vertalen,” kondigt Hellings aan. Groepslid Revelino Eijk roept op tot eenheid. “Van belang is dat we nu de gelederen gaan sluiten. Het gaat tenslotte om één belang, om één organisatie. De strijd is voorbij, we hebben elkaar nodig.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May