Turkije: Duizenden politieagenten geschorst
18 Jul 2016, 10:31
foto
Militair personeel dat verdacht wordt van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep, zijn vanmorgen gebracht naar het gerechtshof in Ankara. (Foto's: Reuters)


Turkse ambtenaren zeggen dat bijna 8.000 politieagenten zijn geschorst. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met de mislukte poging tot staatsgreep in het weekend. Zo’n 6.000 leden van de rechterlijke macht en het leger, met inbegrip van generaals, zijn aangehouden in verband met de staatsgreep.

President Recep Tayyip Erdogan heeft gezworen overheidsinstanties te zuiveren van het "virus" dat de opstand heeft veroorzaakt. Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, zegt dat de rechtsstaat in Turkije bescherming nodig heeft.

De Turkse regering beweert de geestelijke Fethullah Gülen achter het complot zit. Gülen die in de Verenigde Staten woont heeft met klem elke betrokkenheid ontkend. Staat media melden vanmorgen dat meer dan 100 generaals en admiraals zijn aangehouden bij invallen in het hele land.

Acht Turkse militaire officieren die per helikopter naar Griekenland waren gevlucht, verschijnen vandaag in de rechtbank in de Griekse grensstad Alexandropouli. Ze worden aangeklaagd voor het illegaal betreden van het land. President Erdogan heeft zondag een menigte verteld dat Turkije herinvoering van de doodstraf zal overwegen. De doodstraf is in 2004 afgeschaft als onderdeel van het verzoek van Turkije om tot de Europese Unie toe te treden. Sinds 1984 is de doodstraf niet uitgevoerd in het land.

De ontwikkelingen in Turkije zullen hoogstwaarschijnlijk hoog op de agenda staat op de bijeenkomst van de buitenlandse ministers van de EU en de Amerikaanse staatssecretaris John Kerry, in Brussel. Volgens Mogherini zal er geen excuus zijn voor eventuele stappen die de rechtsstaat in Turkije in gevaar brengen. De EU-topper zegt dat de ministers van Buitenlandse Zeken een “sterk signaal” daartoe zouden sturen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May