Venezuela heropent grens voor winkelend publiek
17 Jul 2016, 05:17
foto
Een vrouw loopt met haar inkopen over de brug die de grens vormt tussen Venezuela en Colombia.(Foto's: Reuters)


Venezuela heeft de grens met Colombia voor de tweede keer deze maand geopend om mensen in staat te stellen over te steken om basisvoedingsmiddelen en medicijnen te kopen. Vorige week toen de grens voor de eerste keer sinds een jaar werd geopend, waren 35.000 Venezolanen overgestoken om er te winkelen.

President Nicolas Maduro heeft vorig jaar de grens met Colombia gesloten in een poging de grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Volgens functionarissen hadden ze dit weekend een nog grotere drukte verwacht. Veel basisgoederen zijn schaars in Venezuela als gevolg van de ernstige economische crisis waarmee het land kampt.

De grens over een voetgangersbrug die Tachira in Venezuela en Cucuta in Colombia verbindt is zaterdag geopend, een dag eerder dan de autoriteiten van beide landen hadden aangekondigd. Functionarissen zeggen dat ze de opbouw van te veel mensen wilden voorkomen. De grens zou voor ongeveer 12 uur openblijven.

Al maanden gaat Venezuela gebukt onder ernstige tekorten als gevolg van de dalende olieprijs. De belangrijkste bron van inkomsten van Venezuela is olie. Veel supermarkten hebben lege schappen en Venezolanen brengen dagen door in de rij om basisgoederen te kopen.

Critici van de regering beschuldigen president Maduro ook van ernstig wanbeheer van de economie. Maduro van zijn kant wijst het bedrijfsleven aan als schuldige voor de tekorten. Hij beval de grens in augustus 2015 te sluiten, nadat voormalige Colombiaanse paramilitairen een Venezolaanse militaire patrouille hadden aangevallen en drie soldaten hadden verwond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May