Frankrijk: Vijf aanhoudingen bij aanval Nice
17 Jul 2016, 01:35
foto
Ook politiemannen leggen bloemen en kransen op de promenade waar de aanval werd uitgevoerd. (Foto's: AFP)


De Franse politie heeft vijf mensen aangehouden die mogelijk banden hadden met de man die donderdagavond 84 mensen in Nice de dood heeft ingejaagd. Drie arrestaties zijn gisteren gepleegd en twee op vrijdag. De Franse krant Le Monde meldt dat de ex-vrouw van de dader ook is gearresteerd.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel is donderdagavond met een vrachtwagen ingereden op de menigte tijdens de viering van Bastille Day op de Promenade des Anglais. Hij heeft over zo’n twee kilometer een ware slachting verricht, voordat de politie hem heeft doodgeschoten. Volgens de Islamitische Staat heeft één van zijn volgelingen de aanval uitgevoerd.

Een persbureau gekoppeld aan de groep, Amaq Agency, zegt: "Hij deed de aanval in reactie op de oproepen om de burgers van de coalitie die de Islamitische Staat bevecht, aan te vallen." Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, stelt dat gebleken is dat Lahouaiej-Bouhlel "zeer snel radicaliseerde". Volgens hem toont het nieuwe type aanval de extreme moeilijkheidsgraad van de strijd tegen het terrorisme".

Aanklagers in Parijs berichten dat de 31-jarige Tunesische Lahouaiej-Bouhlel, de vrachtwagen 2 kilometer in de menigte langs de promenade reed met als doelwit de mensen. Onder de 84 doden zijn10 kinderen. In totaal zijn 303 mensen na de aanslag in het ziekenhuis opgenomen, bevestigt het Franse ministerie van Volksgezondheid. Van dat aantal zijn 121 nog in het ziekenhuis, onder wie 30 kinderen. 26 mensen zijn nog op de Intensive Care, onder wie vijf kinderen.

De Franse president Francois Hollande heeft zaterdag een ontmoeting gehad met de leiding van defensie en veiligheid en zijn ministers. Hij heeft opgeroepen tot nationale eenheid in Frankrijk. "We zijn in een tijd waarin - en we hebben het gezien- er een verleiding is om het land te verdelen. Geconfronteerd met deze verleidingen, geconfronteerd met deze risico's, moeten we terugdenken aan de eenheid en samenhang van dit land."

Hollande, die zegt dat de aanval een terroristische daad was, heeft de noodtoestand met drie maanden verlengd. Frankrijk is gisteren begonnen aan een rouwperiode van drie dagen. Sinds de aanslagen van 13 november vorig jaar waarbij 130 mensen het leven lieten, gold er een noodtoestand die op 26 juli zou worden opgeheven. Maar het staatshoofd is teruggekomen op dat besluit na de aanval in Nice.

Op het moment van de aanval op de Promenade des Anglais waren er ongeveer 30.000 mensen aanwezig. Inwoners van Nice en buitenlandse toeristen vonden de dood. Onder de doden zijn vier Fransen, drie Algerijnen, een leraar en twee schoolkinderen uit Duitsland, drie Tunesiërs, twee Zwitsers, twee Amerikanen, een Oekraïner, een Armeen en een Rus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May