De Alcoa MOU en het Cadeau
17 Jul 2016, 00:46
foto


De president heeft afgelopen dinsdag een persconferentie gehouden. Daar kwam als donderslag bij heldere hemel de beruchte Memorandum of Understanding (MOU) met de Alcoa ter sprake. Een adviseur van de president vertelde dat zoals vermeld in de MOU, Afobaka in 2019 zal worden overgedragen aan Suriname. Tot die tijd blijft Suriname een hoge stroomprijs betalen voor stroom uit Afobaka. Deze mededeling werd gedaan in bijzijn van de president, de vicepresident, en een aantal ministers. We mogen dus aannemen dat wat de adviseur zei inderdaad ook klopt.

De MOU werd in november 2015 met de Alcoa getekend en legde de uitgangspunten van de onderhandelingen tussen de twee partijen vast. De MOU was voor Suriname echter bijzonder slecht: Alcoa mocht op Paranam de deuren sluiten, maar Suriname zou nog steeds hydro stroom van Afobaka kopen tegen een hoge olie prijs. Alcoa ging dus weg uit Suriname, maar zou nog 5 jaar lang veel winst maken. Ongeveer 200 miljoen SRD per jaar, betaald via het EBS tarief.

De MOU was zó slecht dat zowel oppositie als coalitie deze volledig afkraakten in DNA. Onder grote druk trok de regering daarom op 19 november 2015 de MOU weer in. De regering kreeg vervolgens op 30 november 2015 met algemene stemmen het verzoek van DNA om nieuwe en betere onderhandelingen te beginnen. Het parlement stelde daarbij expliciet dat Afobaka onmiddellijk aan Suriname moet worden overgedragen. Dus onmiddellijk en niet pas in 2019.
Dat was allemaal in november 2015. Na 8 maanden lijkt het echter alsof de MOU nog steeds van kracht is. Dat zou willen zeggen dat de regering niet heeft geluisterd naar het parlement. Dat is 'constitutioneel onleuk'. Of misschien is de regering het gewoon vergeten, in alle heisa van artikel 148 (welke wel met alle voortvarendheid was aangepakt).

Wat de reden ook is, de MOU betekent dat wij nog 4 jaar lang de hoofdprijs zullen betalen voor onze eigen stroom. Laten we daarom hopen dat wat gezegd is op de persconferentie een foutje was. Dat de MOU toch van de baan is. En dat de onderhandelingen om Afobaka zo snel mogelijk over te nemen reeds in volle gang zijn. Dát zou pas een mooi cadeau zijn.

dr.ir.Viren Ajodhia
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May