Biza en ICT associatie willen samenwerken
16 Jul 2016, 06:22
foto
Minister Mike Noersalim, beleidsadviseur Malvin Renfrum en voorzitter Robert Hahn van de ICT Associatie (links). Foto: Biza


Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en de ICT Associatie Suriname gaan na welke concrete mogelijkheden er zijn voor samenwerking. Dit is besproken tijdens een kennismakingsbezoek. De bewindsman plaatst dit gesprek binnen het kader van het ontwikkelings- programma van de overheid, waar op pagina 39 is aangegeven dat de ‘private public partnership’ gedachte hierbij van groot belang is.

“Als we kijken naar de zaken die we willen realiseren en al gedeeltelijk hebben gerealiseerd, dan refereer ik naar een belangrijke statement op pagina 39 vanuit het ontwikkelingsplan 2016, waarin de regering praat over PPP, public private partnership. In dat verlengde zie ik dit kennismakingsbezoek,” zei Noersalim. Daarnaast beseft de bewindsman, die zelf uit de ICT-wereld komt en als penningmeester van de associatie heeft gefungeerd, als geen ander hoe belangrijk het is om de handen in elkaar te slaan. Goede ICT-ers zijn binnen de overheid schaars, omdat zij in de particuliere sector veel beter betaald krijgen. Hoewel de economische situatie in Suriname op dit moment niet ideaal is, zei de minister dat toch naar mogelijkheden moet worden gekeken om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Er moet nagegaan worden welke andere bronnen kunnen worden aangeboord om samen projecten uit te voeren.

Robert Hahn, die voorzitter is van de ICT Associatie, gaf aan dat zijn organisatie activiteiten wil initiëren die de economie ten goede komen. De associatie wil een extra pilaar zijn waarop de ontwikkelingsmotor kan steunen, aangezien zij voldoende kader in huis heeft. In een 2020 vision plan heeft ICT associatie op papier aangegeven hoe de organisatie de ICT-sector in de komende jaren wil ontwikkelen. De organisatie maakte de minister bekend met het feit dat zij in oktober een ICT-conferentie zal houden, waarbij vooral concrete actieplannen moeten worden geformuleerd. De afgelopen jaren is steeds de ICT summit gehouden, maar door de mindere economische situatie is het teruggebracht naar een driedaagse conferentie. De overheid is naast het bedrijfsleven een belangrijke speler die de associatie wil hebben op de conferentie.

De bewindsman zei te staan achter de idealen van de organisaties. Bij de oprichting van de associatie in 2009 had die zich ten doel gesteld de ICT-sector tot een significante te maken, dit ter ondersteuning van de groei van de economie. Hahn zei dat dit nu harder nodig is dan ooit, omdat de traditionele industrieën het erg moeilijk hebben. De ICT-sector kan daarbij als extra steunpilaar dienen. Volgens Hahn moet worden nagegaan welke opties er zijn om deze multi-billionsector vorm te geven, waarbij niet alleen naar versterking van de lokale markt moet worden gekeken, maar ook naar de sub-sectoren. De ICT Associatie vroeg het kennismakingsbezoek met minister Noersalim aan, naar aanleiding van het bericht over de mogelijkheden voor samenwerking op ICT-gebied met India. De Indiase ambassadeur Satendar Kumar had daarbij aangegeven een hechtere samenwerking te willen op verschillende gebieden, waaronder ICT. Samen met het ministerie van Binnenlandse zaken wil de associatie nagaan hoe zij daar een actieve rol in kan spelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May