Adhin condoleert Frankrijk
15 Jul 2016, 13:46
foto
Vicepresident Ashwin Adhin en Frankrijks ambassadeur Michel Prom schudden elkaar de hand tijdens de viering van de nationale feestdag van Frankrijk. (Foto: Ranu Abhelakh)


Vicepresident Ashwin Adhin heeft namens Suriname de condoleances overgebracht aan de Franse regering en het volk. Hij sprak gisteravond tijdens de receptie ter gelegenheid van Le Quatorze Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. Bij de gebruikelijke toast voor felicitaties, dank uiting voor vriendschapsbanden en goede samenwerking, voegde Adhin er aan toe dat Suriname zich wederom solidair verklaart met de Fransen.

In een terugblik haalde de vicepresident de samenwerkingsgebieden tussen Suriname Frankrijk aan. Hij noemde projecten die met Franse middelen zijn gefinancierd zoals de bouw van het Albina hospitaal, het Moengo waterstation en het veerboot project. De samenwerking beperkt zich niet alleen op nationaal niveau, maar loopt ook via verschillende internationale en regionale organisaties, gaf Adhin aan. “De wereld vandaag de dag, wordt steeds afhankelijker. Het is meer dan een noodzaak dat wij onze gemeenschappelijke belangen respecteren en beschermen, op weg naar een duurzame ontwikkeling voor onze beiden landen.”

Ambassadeur Michel Prom van Frankrijk zei dat 14 juli een speciale historische dag is voor Frankrijk. Verdrukking en absolute macht hebben plaatsgemaakt voor vrijheid, gelijkheid en broederlijk strijden tegen onderdrukking en kolonisatie. “Vandaag - wanneer de solidariteit in twijfel wordt getrokken, wanneer de rechtsstaat bedreigd wordt door criminaliteit, terrorisme en autoritaire praktijken, en wanneer de mensheid en onze wereld bedreigd worden, zijn wij de mening toegedaan dat wij hieraan moeten vasthouden aan en bevestigen.” Na confrontaties met het terrorisme en tegelijk de bijdrage aan de overeenkomst over klimaatverandering, waardeert Frankrijk het belang van uitdagingen en tegelijkertijd de solidariteit van de volkeren in een geglobaliseerde wereld. “Wij zijn ervan overtuigd –niet dat wij lessen kunnen geven - maar dat dialoog en samenwerking tussen volkeren essentieel is.”

De Franse diplomaat stond ook stil bij de samenwerking tussen Suriname en zijn land. Bestaande veiligheidssamenwerking langs de grens wordt steeds beter. De ambities om efficiënter te werk gaat, geeft de wil aan om uitwisseling van personen en goederen verder te ontwikkelen. Prom is dan ook voorstander dat partijen zich inzetten voor de ontwikkeling van garanties, juridische kaders, zoals getekende, nog te ratificeren en in onderhandeling zijnde overeenkomsten. Ook dat er uitvoering wordt gegeven aan de intentieverklaring tussen Suriname en de Franse Ontwikkelingsbank AFD, die financiering biedt tot Euro 90 miljoen. Komende periode zullen reguliere en contacten en commissies weer bijeen komen om te praten over illegale visserij en het veerboot project.
Frankrijk heeft donderdag in korte tijd weer te maken gekregen met een dodelijke aanslag.

Op 18 en 19 juli bestaat de mogelijkheid om op de Franse ambassade aan de Dr. J.F. Nassylaan 23, het condoleance register te tekenen van 8.30 tot 15.00 uur.
Via email: cad.paramaribo-amba@diplomatie.gouv.fr.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May