BP: Rekening olieramp Golf van Mexico US$ 62 miljard
15 Jul 2016, 15:38
foto
De olieramp in de Golf van Mexico kost de oliegigant BP zo'n US$ 62 miljard. (Foto: Reuters)


Oliegigant BP zegt dat de uiteindelijke rekening voor de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, komt op US$ 61,6 miljard. Het bedrijf vindt dat alle verdere claims over de lekkage “geen materieel effect zal hebben.”

Het Deepwater Horizon booreiland is op 20 april 2010 ontploft in de Golf van Mexico. Er kwamen elf werknemers om en veroorzaakte de ontploffing de grootste ecologische ramp in de Amerikaanse geschiedenis. Sindsdien is BP bezig hoge boetes, schadevergoedingen en juridische rekeningen te betalen.

De grote baas van BP heeft het vuur op de Deepwater Horizon en de nasleep ervan vorig jaar beschreven als “een bijna dood ervaring” voor de onderneming. Hij zei dat de ramp het bedrijf had geschokt in zijn kern en heeft geleid tot een volledige verandering in de organisatiestructuur. “ Soms is er een bijna dood ervaring nodig om een bedrijf radicaal te veranderen. Het was een gedwongen doelstelling van wat we doen, het was: 'Dit is wat we moeten doen om te overleven,’" zei Dudley aan de BBC.

Het bedrijf heeft meer dan US$ 45 miljard in activa verkocht om de kosten van de lekkage te helpen dekken. "In de afgelopen maanden hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het inlossen van de resterende Deepwater Horizon vorderingen en vandaag kunnen we al de materiële schulden die overblijven van het incident inschatten," stelt Brian Gilvary, de financiële BP-baas in een verklaring. "Belangrijk is dat we een duidelijk plan hebben voor het beheer van deze kosten en het biedt onze investeerders zekerheid voor de toekomst."

BP is vorig jaar oktober overeengekomen met de Amerikaanse overheid om US$ 20 miljard te betalen aan vorderingen als gevolg van de lekkage. Die overeenstemming was de grootste die de Amerikaanse overheid ooit met één enkel bedrijf heeft bereikt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May