Wereld reageert op vrachtwagen aanslag Frankrijk
15 Jul 2016, 10:17
foto
Lichamen liggen in dekens op de weg waar de tragedie zich heeft voorgedaan in Nice, Frankrijk.(Foto's: Reuters)


De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslag in Frankrijk veroordeeld. Het is een “gruwelijke terroristische aanval.” Een vrachtwagen heeft gisteravond tijdens de viering van de onafhankelijkheidsdag van Frankrijk, ingereden op de menigte die op de Promenade des Anglais in Nice was voor de viering. Tot nog toe zijn 84 mensen overleden en verkeren 48 anderen in kritieke toestand.

Ook de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, paus Francis, Spanje, Zweden, de Navo en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben de aanval scherp veroordeeld. Turkije, waar de Islamitische Staat en Koerdische militanten in de afgelopen maanden een aantal aanvallen hebben uitgevoerd, heeft zijn medeleven geboden. “Voor terroristische groeperingen is er geen verschil tussen Turkije en Frankrijk, Irak en België en Saudi-Arabië en de Verenigde Staten,” zei president Tayyip Erdogan.

Op de sociale media hebben aanhangers van de Islamitische Staat het hoge dodental gevierd. In 2014 publiceerde een woordvoerder van de Islamitische Staat een geluidsopname waarin hij aanmoedigde tot ‘lone-wolf’ aanvallen, hij riep aanhangers op om “alle ongelovige Fransen, Amerikanen en iedere bondgenoot van hen te doden.”
Na de aanslagen in Parijs vorig jaar, zei de Islamitische Staat dat Frankrijk en alle naties die zijn pad volgen, aan de bovenkant van het lijstje van doelwitten zouden blijven staan zolang zij hun “kruisvaarderscampagne” bleven voeren. De Islamitische Staat doelde daarmee op de actie tegen hen in Irak en Syrië. Frankrijk voert luchtaanvallen en speciale operaties uit tegen de Islamitische Staat. Ook traint hij de Iraakse regering en de Koerdische krachten.

“We zullen onze acties in Syrië en Irak verder versterken,” liet president Francois Hollande weten. Hij noemde de aanslag een aanval op de vrijheid door fanatici die de mensenrechten verachten. 14 juli markeert de revolutionaire bestorming van de Bastille-gevangenis in Parijs in 1789.

De dag vanmorgen brak aan met trottoirs besmeurd met opgedroogd bloed, verbrijzelde kinderwagens, een niet opgegeten stokbrood en andere brokstukken bezaaid over de promenade. Kleine gebieden waren afgeschermd en waren lichamen gewikkeld in dekens zichtbaar door de spleten van de afscherming. De vrachtwagen staat nog steeds waar hij tot stilstand kwam, de voorruit is doorzeefd met kogels. Niemand heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag nog opgeëist.
Promenade des Anglais
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May