Sobere viering 100 jaar St. Vincentius Ziekenhuis
13 Jul 2016, 08:27
foto
St. Vincentius Ziekenhuis na renovatie van het monumentale pand in 2013.


Hoewel de financiële positie van het St. Vincentius Ziekenhuis momenteel niet rooskleurig is, is het ziekenhuis erg trots op het honderdjarige bestaan. Er zal een sobere viering gehouden worden. Het hoogtepunt van de viering is de pontificale hoogmis in de kathedrale basiliek op maandag 18 juli. Op de historische dag van 19 juli zal een jubileumboek met de geschiedenis van het honderdjarig ziekenhuis worden aangeboden. Ook zal een speciale postzegelcarnet van Surpost worden afgestempeld, deelt algemeen directeur Manodji Hindori mee.

Het St. Vincentius Ziekenhuis viert op dinsdag 19 juli haar honderdjarig bestaan. Het ziekenhuis is in 1916 gebouwd door de Congregatie van Zusters van Liefde uit Tilburg. De eerste zusters waren op verzoek van monseigneur Wulfingh al aan het einde van de 19e eeuw in Suriname gearriveerd om te dienen bij de verpleging van melaatsen. Na eerst vanuit een kleine locatie aan de Gravenstraat nr. 72 gewerkt te hebben werd de behoefte aan een eigen ziekenhuis steeds groter. Daartoe kregen zij van het rooms-katholieke Bisdom het terrein toegewezen aan de achterzijde van de kathedraal, aan de andere kant van de Sommelsdijckse kreek. Nadat dit terrein helemaal was opgeschoond en de Koninginnestraat werd aangelegd is men in 1914 begonnen met de bouw van het eigen rooms-katholieke ziekenhuis.

Op 19 juli 1916 werd het ziekenhuis officieel geopend en ingewijd door monseigneur Van Roosmalen. Het ziekenhuis werd vernoemd naar de Heilige Vincentius a Paulo, van wie een beeld is geplaatst in de historische voorgevel van het ziekenhuis. Vincentius (1581-1160) was een groot voorvechter van liefdevolle verpleging van patiënten en wordt aangeroepen als patroon van vele katholieke ziekenhuizen.

Het St. Vincentius Ziekenhuis was in 1916 het eerste grote betonnen gebouw van Paramaribo en bestond toen uit 70 bedden. De eerste geneesheer directeur was de bekende dokter J.F. Nassy, naar wie later een straat is vernoemd. In het begin waren 11 zusters belast met de verpleging van de patiënten, maar al gauw werden het er steeds meer. Het St. Vincentius Ziekenhuis groeide uit tot een statig en rustgevend ziekenhuis in het steeds drukker wordende Paramaribo, waar ook niet-katholieken even liefdevol werden verpleegd. In de loop der jaren breidde het ziekenhuis steeds verder uit. Vandaag de dag heeft het St. Vincentius Ziekenhuis een zeer gerespecteerde naam in de samenleving. Het ziekenhuis telt 190 bedden en beschikt over een uitgebreid team van professionele medische specialisten, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers.

Directie, staf en personeel bruisen van energie om het ziekenhuis naar verdere grote hoogten uit te breiden in de komende honderd jaar, zegt Hindori.

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April