President Bouterse zeker van vertrouwen burgers
12 Jul 2016, 17:00
foto
De nieuwe rekenmethode voor de energietarieven die president Desi Bouterse vandaag heeft bekendgemaakt.


“Het is zwaar, het is enorm enorm enorm zwaar, maar men heeft nog vertrouwen in deze regering,” concludeert president Desi Bouterse op de persconferentie die hij vanmiddag heeft gehouden. Hij vindt dat bij de berekening van de energietarieven grote fouten zijn gemaakt. “Maar bij de eerst volgende betaling gaat de verlaging in.” Het gaat om de rekening van de maand juni.

Het staatshoofd legt uit dat alles uit de kast wordt getrokken om de mensen te vrijwaren van de zware lasten, “maar we gaan wel constant vragen naar enige bijdrage omdat we offers moeten brengen.” Suriname koopt nog steeds tussen de 85 en 110 MW stroom van de Suralco. De prijs is nog gebaseerd op de overeenkomst in 1999. Deze toelichting gaf Dilip Sardjoe die voorzitter was van de onderhandelingscommissie met Alcoa. Voor de komende vijf jaar zal een lagere prijs worden betaald, als de intentieverklaring die de regering en de Alcoa op 1 juni 2014 hebben getekend in werking treedt. Maar zover is het nog niet, de wetgeving moet eerst in orde worden gemaakt alvorens de intentieverklaring in werking treedt. Ook de Suralco maakt bij de verkoop van haar energie van de Afobaka-dam gebruik van het staffel-model - een bedrag of percentage dat afhankelijk is van een bepaalde andere variabele, zei Sardjoe.

Volgens de nieuwe rekenmethode zal een verbruiker die in april voor 450 kWh SRD 153,25 had betaald, hetzelfde betalen. Voor een huishouden dat voor 500 kWh in april SRD 171,25 en in mei SRD 268,25 heeft betaald, valt de nieuwe rekenmethode gunstig uit. Deze abonnee zou dan over juni SRD 178,25 moeten betalen. Voor het huishouden dat in april SRD 225,75 heeft betaald voor 650 kWh en in mei SRD 496 komt de berekening voor juni uit op SRD 265. Een groot verbruiker van 1100 kWh betaalt bijna de helft minder in juni dan in mei.

President Bouterse zegt dat het zwaar is. “Het is moeilijk, we zijn in rough water.” Voor hem is belangrijk dat de burgerij weet dat de regering met haar bezig is en haar informeert hierover. “Belangrijk is dat we vertrouwen hebben dat de regering daar is om er alles aan te doen dat de situatie dragelijk blijft voor onze mensen.” Hij schertst dat we voorlopig liever in Suriname wonen dan in sommige Caribische landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May