Peperaanplant bezorgt landbouwers kopzorgen
13 Jul 2016, 10:18
foto
De pepers vertonen zware vlekken en rotten snel.


Landbouwers hebben problemen met hun peperaanplant. De aanplant en de vruchten groeien goed, maar het gaat mis wanneer de pepers beginnen te rijpen. Op de pepers verschijnen zwarte vlekken en zijn de vruchten snel aan rotting onderhevig.

Onderdirecteur landbouw, Ashween Ramdin, zegt aan Starnieuws dat het om enkele incidentele gevallen gaat. Hij benadrukt dat het niet gaat om een landelijke uitbraak van ziekte bij peperaanplanten. “Elk seizoen is er sprake van ziektegevallen die normaal voorkomen bij aanplanten.” Volgens hem is het mogelijk een relatie te leggen tussen de extra regen van de afgelopen periode en de grote kans op vooral schimmelziekten. “Maar nogmaals dit is niet bewezen.”

Hij stelt dat het de taak van elke landbouwer is om maatregelen te treffen om zijn aanplant te beschermen. Hij noemt een goede afwatering. “Vooral schimmels hebben bij vochtige omstandigheden goede overlevingskansen.” Hij adviseert de zieke planten te verwijderen en niet in de aanplant te laten staan. Ramdin wijst erop dat elke landbouwer die problemen heeft met zijn aanplant kan aankloppen bij de ressortkantoren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Wij nemen elke melding serieus en houden de bewegingen van eventuele ziekten en plagen in de gaten.

Dat bestrijdingsmiddelen nu duur zijn, is volgens de onderdirecteur logisch, omdat bijna alle bestrijdingsmiddelen worden geïmporteerd. Gelet op de koersontwikkelingen is het logisch dat de prijzen stijgen, zegt hij. “Wij stimuleren de landbouwers dan ook om biologische middelen te gebruiken.” Hij wijst er ook op dat het ministerie de prijs van de producten niet in handen heeft. “De prijs is afhankelijk van de werking van het marktmechanisme van vraag en aanbod.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May