Venezuela neemt Amerikaans bedrijf in beslag
12 Jul 2016, 12:56
foto
Werknemers buiten de gesloten poorten van Kimberly-Clark in Maracay. (Foto's: Reuters)


De regering van Venezuela zegt dat zij een fabriek dat in handen was van de Amerikaanse onderneming Kimberly-Clark, in beslag heeft genomen. Het bedrijf had gezegd dat hij zou stoppen met zijn activiteiten in Venezuela, omdat hij niet in staat was grondstoffen te krijgen voor zijn productie.

Volgens de minister van Arbeid is de sluiting onwettig en heeft hij de heropening geplaatst in de handen van de arbeiders. Kimberly-Clark, die hygiënische producten, waaronder tissues en luiers maakt, stelt dat hij op de juiste wijze heeft gehandeld.
In het weekend was het bedrijf de laatste multinational om zijn deuren te sluiten of zijn activiteiten terug te schroeven in het land. Ondernemingen hebben zwaar te lijden onder de strikte monetaire controle, het gebrek aan grondstoffen en de stijgende inflatie. General Mills, Procter & Gamble en andere bedrijven hebben hun operaties teruggebracht, nu Venezuela in de greep is van een economische crisis en kampt met een wijdverspreid tekort aan elementaire huishoudelijke goederen.

Minister van Arbeid Oswaldo Vera van de regerende Socialistische Partij (PSUV), heeft bij een bezoek aan de fabriek in Maracay gezegd dat de sluiting illegaal was. Volgens hem hebben bijna 1.000 werknemers hem gevraagd om de productie opnieuw te starten. "Kimberly-Clark zal blijven produceren, nu in handen van de arbeiders. We hebben net de eerste motor gestart."

Het in Texas gevestigde bedrijf stelt in een verklaring: "Als de Venezolaanse regering de controle van de faciliteiten en activiteiten van Kimberly-Clark neemt, zal zij verder verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de arbeiders en de fysieke activa, apparatuur en machines in de faciliteiten.”

Er zijn dagelijks protesten tegen tekorten in Venezuela. Een groeiende oppositie beschuldigt president Nicolas Maduro van het vernielen van de olierijke economie en wil een referendum om hem te verwijderen. Maduro heeft eerder gedreigd om de eigenaren van fabrieken die hun productie hebben gestaakt, in de gevangenis te zetten.

In de afgelopen jaren zijn onder andere een supermarktketen en een winkel van elektronische goederen in beslag genomen. Maduro beschuldigt veel ondernemers van het voeren van een economische oorlog samen met de oppositie in het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May