COVAB voldoet nu aan internationale standaarden
12 Jul 2016, 00:01
foto
Reza Abdoelrazak, coördinator van de werkzaamheden van KIWA in Suriname reikt het certificeringsbewijs uit aan Angéle Wallerlei-Kumbangsila, directeur van COVAB. (Foto's: Raoul Lith)


“We hebben de toets doorstaan die aangeeft dat wij een kwaliteitssysteem hebben. Onze grootste uitdaging is om het systeem te laten werken,” zegt Angéle Wallerlei-Kumbangsila, directeur van het Elsje Finck Sanichar (EFS) College COVAB. Deze instelling is maandag officieel ISO gecertificeerd volgens de ISO 9001:2008 norm. Dit betekent dat COVAB kan aantonen dat er kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven dat voldoet aan internationale standaarden, zegt de directeur. Zij geeft trots aan dat alle medewerkers van de verschillende afdelingen zich hebben ingezet tot het slagen van dit traject.

Wallerlei-Kumbangsila zegt dat er processen en beleid geschreven zijn om te komen tot de certificering. “Nu moeten wij aantonen dat we het gaan implementeren. We moeten bewijzen dat het geen papieren pronkstukken zijn die we allemaal gemaakt hebben”. Ze vertrouwt erop dat de groep vol moed de gemaakte afspraken samen kan realiseren.

Return of business
Volgens de directeur is het kwaliteitsmerk geen luxe. “De tijd dat het EFS College COVAB zich gewoon kon bogen op een naam van we zijn COVAB, dus het is goed wat we doen, is voorbij”. Wallerlei-Kumbangsila geeft aan dat mensen tegenwoordig keuze hebben. “De vraag die wij ons moeten stellen, is waarom zouden ze voor ons moeten kiezen?” Wallerlei-Kumbangsila zegt dat kwaliteit een belangrijke peiler hiervoor is. Ook geeft ze aan dat de opleiding vaak voor uitdagingen staat op de kwaliteit die wordt afgeleverd.

Er komen volgens de COVAB-topper steeds meer opleidingen in Suriname, en moet men niet verbaasd zijn als er nog een verpleegkundige school komt. Ze benadrukt het belang van duidelijkheid. Studenten en instellingen moeten weten waar ze aan toe zijn. Reeds op de basisopleiding moet getoond worden dat COVAB een professionele school is waar studeren leuk is en waar dingen transparant zijn. Als dit niet gebeurt, dan zullen de studenten niet meer kiezen voor ons. “In de zakenwereld wordt dat return of business genoemd."

Vervolgtraject
De keuken van COVAB is niet meegenomen in het certificeringstraject. Er is volgens Wallerlei-Kumbangsila wel een nulmeting gedaan en een verbetertraject voor uitgezet. De instelling wil op korte termijn ook de keuken gecertificeerd hebben om veilig voedsel te kunnen garanderen aan de ongeveer 800 studenten en 100 medewerkers.

Reza Abdoelrazak, coördinator van de werkzaamheden van KIWA in Suriname, zegt dat met uitzondering van het restaurant de hele organisatie, van de directie tot de werkvloer, gecertificeerd is. De certificering is steeds voor een periode van drie jaar. Bij vervolg audits worden de procedures getoetst. Door het maken van goede procedures en instructies, gaat iedereen op dezelfde manier werken, waardoor er een stukje harmonisatie en eenduidigheid optreedt binnen de organisatie.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May