Goede vooruitzichten bruine bonenteelt voor Suriname
12 Jul 2016, 00:36
foto
Een bruine bonenplant. (Foto: LVV)


Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) wil de teelt van bruine bonen stimuleren onder de landbouwers. Het onderdirectoraat Landbouw heeft kortgeleden Velasco Largo’ (Phaseolus Vulgaris L), een Cubaanse variëteit bruine bonen, succesvol geteeld en geoogst. Naast bruine bonen, hebben de verschillende proeven van het ministerie van wortelen, bloemkool, Chinese kool, paprika, broccoli, (zoete) maïs en sla, goede resultaten opgeleverd.

De bonen gedijen goed in Suriname en kunnen op grote schaal worden geteeld voor lokaal gebruik, verwerking en export. De productie van bruine bonen op grote schaal, zal werkgelegenheid creëren en besparing zijn bij deviezenuitgaven, meent LVV.

Het telen van de bonen is op biologische wijze gebeurd en er zijn geen ziekten of plagen aangetroffen. De bonen zijn geplant op het terrein van LVV en de duur vanaf het planten tot en met oogsten is ongeveer 75 dagen. De geoogste bonen moeten in de zon gedroogd worden. Momenteel is LVV druk bezig met zaadvermeerdering.

Een gezin van 5 personen kan het hele jaar door van deze peulvrucht genieten; LVV adviseert de bonen te telen op een oppervlakte van 3 bij 4 meter en wel op een plantafstand van 20cm bij 75cm of 25cm bij 80cm. Bruine bonen zijn een duurzame bron van koolhydraten, eiwitten en vezels. Het nuttigen van bruine bonen kan de consumptie van vlees verminderen en draagt bij aan het behouden van een gezond gewicht, geeft de voorlichting van LVV aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May