Tyfoon Nepartak ontheemt half miljoen in China
10 Jul 2016, 20:35
foto
Werkers herstellen de energievoorziening in de provincie Xuancheng. (Foto's: Reuters)


De restanten van supertyfoon Nepartak is vanmorgen aan land gegaan in China’s oostelijke provincie Fujian. De harde wind en zware regen heeft honderdduizenden gedwongen hun huizen te verlaten.

Minstens 420.000 mensen in vier steden, waaronder de hoofdstad Fuzhou, zijn dringend geëvacueerd, schrijft het persbureau Xinhua. Meer dan 300 hogesnelheidstreinen, bijna 400 vluchten en bijna 5.000 bussen zijn geannuleerd.

De storm heeft de stad Shishi in de provincie Fujian geteisterd met winden van ongeveer 100km/u. Er is in vier uur tijd meer dan 250 mm regen gevallen in de nabijgelegen stad Putian. De tyfoon was in de hoogste categorie 5 geplaatst aan de hand van zijn omvang, maar bij het oversteken van Taiwan was hij al afgezwakt tot een tropische storm.

In Taiwan heeft de storm die levens geëist en zijn er meer dan 300 gewonden gevallen. Het noodweer zal naar verwachting de ernstige overstromingen alleen maar verergeren in Midden- en Oost-China, met name in de stad Wuhan. Tyfoons zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk in de Zuid-Chinese Zee, waar ze kracht opbouwen van het warme water en deze afvoeren over land.

In China was het normaal dat bij tyfoon veel mensen in China omkwamen, maar nu dwingt de regering tot evacuaties en neemt zijn ruim van te voren voorzorgsmaatregelen, waardoor vele levens zijn gespaard. In 2009 raasde tyfoon Morakot over een brede strook door het zuiden van Taiwan en zaaide dood en vernieling. Er kwamen zo’n 700 mensen om en was de schade ongeveer US$ 3 miljard.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May