President Castro bereidt Cubanen voor op moeilijke tijden
09 Jul 2016, 16:39
foto
President Raul Castro spreekt tot het parlement in Havana. (Foto's: Reuters)


Cubanen moeten voorbereid zijn op moeilijke tijden, omdat het land zijn uitgaven en de import van energie uit Venezuela moet verminderen. President Raul Castro heeft de mededelingen vrijdag gedaan tijdens zijn halfjaarlijkse toespraak in het parlement. Het communistische land is geconfronteerd met een tekort aan inkomsten.

De Cubaanse economische groei is in het eerste halfjaar vertraagd tot 1%. Vergeleken met dezelfde periode in 2015 was de groei nog 4,7%. De regering had volgens Castro een groei van 2% voorspeld. De economische vooruitzichten in Latijns-Amerika zijn als gevolg van lagere grondstofprijzen verzwakt.

Castro's waarschuwing komt op een moment dat de Cubaanse verwachtingen hoog gespannen zijn door de economische hervormingen en verbeterde betrekkingen met de Verenigde Staten. "Geruchten en prognoses van een dreigende ineenstorting van onze economie met een terugkeer naar de acute fase van de Speciale Periode ... beginnen te verschijnen,” zegt Castro in zijn toespraak die is gepubliceerd door het officiële Cubaanse persagentschap Prensa Latina. Buitenlandse journalisten zijn uitgesloten van de vergadering.

De Cubaanse leider heeft verwezen naar de jaren na de ineenstorting van de grootste weldoener van het land, de Sovjet-Unie. Gedurende die tijd, in de vroege jaren 1990, hebben de Cubanen te kampen gehad met grootschalige stroomuitval en voedseltekorten. "We kunnen niet ontkennen dat er een aantal gevolgen zal zijn, waaronder erger dan op dit moment, maar we zijn voorbereid en verkeren in betere omstandigheden dan toen om te herstellen."

Overheidskantoren en staatsbedrijven hebben al gesneden in hun werkuren en het gebruik van air-conditioning is drastisch teruggebracht, zeggen werknemers. Bioscopen hebben het aantal filmvertoningen verminderd en benzinestations lopen vaker leeg dan in de afgelopen jaren.

Castro stelt dat Cuba moeite heeft om buitenlandse leveranciers op tijd te betalen, en bedankte hen voor "het vertrouwen en begrip van de tijdelijke situatie waarin we zijn." Hij herhaalt dat de regering vastbesloten is om de leveranciers te betalen, ook al is dat vertraagd. Cuba moet op zijn minst in staat zijn om zijn internationale schuldverplichtingen te voldoen, vindt de Cubaanse leider. “We zullen onze doelstelling om de internationale geloofwaardigheid te herstellen in de Cubaanse economie niet opgeven.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May