Ziekenhuizen beraden zich maandag over precaire situatie
09 Jul 2016, 08:02
foto
Manodj Hindori, voorzitter NZR en directeur St. Vincentius Ziekenhuis.


De Zorgraad en de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) hebben opnieuw gesproken over de ligdagtarieven, maar hebben geen overeenstemming bereikt. De Zorgraad blijft erbij dat 11% verhoging over de periode juli 2013 tot juli 2016 11% zal blijven. Het gaat om een bindend advies. Manodj Hindori, voorzitter van NZR tevens directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de situatie onhoudbaar is. De ziekenhuisdirecties zullen zich maandag beraden over hoe het verder moet. Inkrimpen van diensten wordt overwogen.


De ziekenhuizen hebben ernstig geprotesteerd tegen het besluit van de Zorgraad. Zij kunnen zich niet voorstellen dat de Zorgraad met zo een laag percentage voor de afgelopen drie jaren op de proppen is gekomen. "Alleen al over mei 2015 naar mei 2016 is de inflatie 55%. Dat spreekt al boekdelen hoezeer de uitgaven van de ziekenhuizen zijn geëxplodeerd over de afgelopen drie jaren," zegt Hindori.

Zorgraad handhaaft tarief
Wat de ziekenhuizen onacceptabel vinden is dat de Zorgraad de tarieven bindend heeft vastgesteld. "Wij zijn nog twee dagen daarvoor uit elkaar gegaan met de afspraak dat de Zorgraad zijn calculaties naar ons zou opsturen en had beloofd rekening te zullen houden met tariefsvoorstellen die wij in april 2016 hadden gestuurd. Wij hebben bij de Zorgraad hierover dan ook onze grote teleurstelling uitgesproken," deelt Hindori mee.

"De Zorgraad heeft wel toegegeven dat er procedurele fouten zijn gemaakt, dat hebben we wel op prijs gesteld. Maar de Zorgraad houdt nog steeds vast aan de tariefsverhoging van 11%. Volgens dit orgaan hoeft met dit percentage de premie voor de basiszorgverzekering dan niet omhoog. Voor de ziekenhuizen is dit een vorm van omgekeerd rekenen, waarbij van te voren een tarief wordt vastgesteld zonder dat ook maar een poging is ondernomen om de werkelijke kosten te benaderen. Wij vinden het niet meer dan logisch dat de reële prijsverhogingen waarmee de ziekenhuizen vanaf 2013 geconfronteerd zijn geraakt, moeten worden meegenomen in het nieuwe ziekenhuistarief van 2016," stelt Hindori.

Beraden
De ziekenhuizen kunnen met de huidige tarieven het personeel, medici en leveranciers niet meer uitbetalen. "We kunnen niet doorgaan om te leven van leningen bij banken. Nu wij er spijtig genoeg niet uitgekomen zijn met de Zorgraad, gaan de ziekenhuisdirecties zich maandag verder beraden over de sombere vooruitzichten. Wij zullen er niet aan ontkomen om het zorgpakket in te krimpen. De ziekenhuizen gaan moeten vaststellen welk diensten nog wel betaalbaar zijn en voor welke diensten er geen geld meer is. We beseffen dat het volledige zorgpakket, met name de duurdere tertiaire zorg, straks niet meer voor eenieder bereikbaar zal zijn. Ook de in de wet verankerde doelen van de nationale basiszorgverzekering zullen jammer genoeg steeds minder haalbaar blijken te zijn."

De NZR benadrukt nogmaals dat de financiële situatie voor de ziekenhuizen onhoudbaar is geworden. De ziekenhuiszorg van Suriname is in de gevarenzone beland. Hindori hoopt dat de regeringsautoriteiten gauw open staan voor de noden van de ziekenhuizen en dat er samen met de ziekenhuisdirecties aan concrete oplossingen zal worden gewerkt om de ziekenhuiszorg te redden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May