Premier St Lucia: Caricom moet zorgen voor beter leven
06 Jul 2016, 04:39
foto
De Caricom-regeringsleiders bij het verlaten van het podium. (Foto:Kaieteur News)


De nieuw verkozen premier van St. Lucia, Allen Chastanet, heeft een beroep gedaan op andere regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap (Caricom) om een snellere manier te vinden om een beter leven voor de mensen in het Caribisch Gebied te bewerkstelligen. Hij wil samen met zijn collegae kijken welke maatregelen er moeten worden genomen om de regionale integratie verder te versterken.

Chastanet, die zijn oproep heeft gedaan tijdens de 37e top van Caribische regeringsleiders, vindt dat leden niet genoeg tijd inruimen om elkaar buiten conferenties te ontmoeten. "We moeten meer luisteren en meer met elkaar praten. Misschien zijn we dan in staat om win-win-oplossingen te vinden die de regio ten goede zullen komen.”

Hij vindt dat de Caricom moet zorgen voor een betere manier van leven en dat het excuus dat de vooruitgang wordt gehinderd door consensus niet langer overtuigend of aanvaardbaar is. Dat is volgens Chastanet de reden waarom mensen vraagtekens plaatsen bij de relevantie van de gemeenschap. Hij heeft verwezen naar het uittreden van het Verenigd Koninkrijk –Brexit- wat volgens hem de regionale integratie in beeld brengt. “Mensen vragen opnieuw, ‘wat zit er in voor mij en mijn land’?”

De leider van St Lucia heeft ook gevraagd naar de redenen waarom de regeringsleiders zo "bang zijn om meer te doen" met een organisatie die keer op keer opnieuw heeft bewezen dat zij "met haar gewicht kan overleven in de internationale arena." Hij heeft zijn collegae erop gewezen dat de gemeenschap de mensen in de regio een toezegging heeft gedaan en dat de mensen de tastbare voordelen van deze verbintenissen moeten voelen. Chastanet vindt ook dat de verarming serieus moet worden aangepakt. “Elke dag dat een burger verarmd, is een dag waarop de Caricom-hoofden falen in hun toezegging van een beter leven te bieden aan hun inwoners.”

Op de Caricom-top in buurland Guyana zijn behalve president Desi Bouterse ook aanwezig, de premiers van Trinidad en Tobago Keith Rowley, van St. Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves en van Dominica, Roosevelt Skerrit, die ook voorzitter is van de Conferentie van staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom. Ook premier Gaston A. Browne van Antigua en Barbuda, de minister-president van de Bahama’s, Perry G. Christie, de premiers van Barbados, Freundel Stuart, van Belize, Michael Chastanet, van Grenada, Keith Mitchell, van Montserrat Donaldson Romeo en van St Kitts en Nevis, Timothy Harris wonen de bijeenkomst bij. De nieuwe interim-president van Haïti, Jocelerme Privert is er ook bij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May