Wetswijziging vereenvoudigt zaken doen in Suriname
05 Jul 2016, 01:15
foto
Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie gaat uitvoerig in op vragen over het Surinaams Wetboek van Koophandel. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft maandag in recordtempo de 'nadere wijziging van het Surinaams Wetboek van Koophandel' met algemene 28 stemmen goedgekeurd. De wijziging maakt het mogelijk om het zakendoen in Suriname te vereenvoudigen en ondernemerschap te stimuleren. De oppositionele fracties die meegewerkt hebben aan de wetswijziging en hier geen bezwaar tegen hebben, verlieten bij de stemming de zaal. Al geruime tijd wordt de vergadering onder protest bijgewoond, maar aan de besluitvorming wordt niet meegedaan. De oppositie protesteert tegen het functioneren van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan als Assembleeleden, terwijl zij teruggeroepen zijn.

De ontwerpwet is een initiatief van de Assembleeleden Jennifer Simons, Melvin Bouva, Naomi Samidin en Wendell Asadang. Er is nauw samengewerkt met het ministerie van Handel en Industrie (HI) om de wet klaar te stomen voor behandeling. Minister Sieglien Burleson en deskundigen hebben een grote bijdrage geleverd. Deze vruchtbare samenwerking werd gememoreerd door de initiatiefnemers Simons, Bouva en Stephen Tsang, voorzitter van de commissie van rapporteurs. Bouva zei dat van minister Burleson een structurele en fundamentele ondersteuning is gekregen om de wetswijziging door te kunnen voeren.

Het ondernemersklimaat wordt verbeterd door deze wet en investeringen in binnen- en buitenland worden gestimuleerd. Het ligt ook in de bedoeling dat Suriname op de wereldranglijst van zakendoen, vooruitgaat. Onnodige en overbodige regels om te komen tot de oprichting van een Naamloze Vennootschap, worden geschrapt. Ook de crediteuren worden beter beschermd en de aansprakelijkheid is verder verscherpt.

Simons zei na aanname van de wetswijziging dat het college en de regering goed samengewerkt hebben om de wet in orde te krijgen. Het ondernemen voor kleine en middelgrote ondernemingen wordt nu vereenvoudigd. Bouva zei dat hij het een drogreden vindt van de oppositie om de zaal te verlaten, terwijl steeds zoveel kritiek wordt geleverd dat zakendoen in Suriname moet worden vergemakkelijkt. Hij stelde dat het niet aan De Nationale Assemblee is om leden af te voeren. Hij haalde aan dat het een belangrijke stap is om een beter investeringsklimaat te scheppen.

Minister Burleson zei heel blij te zijn met de aanname van de wetswijziging. Het gaat om een belangrijke eerste stap. Hoe beter ondernemers gefaciliteerd worden, hoe meer economische activiteiten er ontplooid zullen worden, waardoor de productie en export zullen toenemen.
Er komen nog andere wetsproducten om zakendoen verder te vereenvoudigen, kondigde de bewindsvrouw aan. Met Arbeid is een ontwerpwet voorbereid over het opzetten van een 'coöperatieve vereniging'. De wetten die worden aangeboden, zijn op elkaar afgestemd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May