'Wild-west-situatie door uitvallen Asycuda-systeem'
04 Jul 2016, 13:07
foto
Minister ad interim Financiën, Steven Relyveld geeft antwoord over het uitvallen van het Asycuda systeem. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vroeg aan het begin van de Assembleevergadering wat er aan de hand is bij de douane. Het Asycuda systeem is al enkele dagen uitgevallen. Goederen kunnen niet worden ingeklaard. Er heerst volgens het Assembleelid een 'wild-west'-situatie op de haven. Hij wil van de regering weten wat er aan de hand is.

Minister ad-interim van Financiën, Steven Relyveld, bevestigde dat het systeem is uitgevallen. Hij deelde mee dat het om een technisch probleem gaat. Hij verwacht dat het probleem gauw verholpen kan worden, volgens externe deskundigen. Gajadien wilde weten of de contributie van US$ 40.000 wel is betaald. Hij wilde ook weten of importeurs extra kosten moeten maken, want het volk betaalt al behoorlijk hoge prijzen.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons vroeg aan de minister om, als het kan, vandaag nog de extra informatie te verschaffen. Relyveld zei dat hij 'day to day' op de hoogte wordt gehouden. Het Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vroeg of het systeem van de Belastingdienst ook verbonden is aan Asycuda, want ook daar is een probleem. Marinus Bee (ABOP) wilde weten hoe het zit met de doaunekoers. Simons zei dat dat punt nu buiten de orde is.

Tijdens de vergadering bleek dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën uitlandig is zonder dat De Nationale Assemblee op de hoogte ervan is. Minister Soewarto Moestadja, die coördinator van de regering is in De Nationale Assemblee, deelde mee dat Hoefdraad om gezondheidsredenen tot 9 juli uitlandig is. Simons laat natrekken bij haar griffie of er een brief van de minister is ontvangen. Eerder deelde zij mee dat minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken niet in het land is. Zij woont de Caricomstaatshoofdenvergadering bij in Georgetown, Guyana.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelde een 'punt van orde'. Hij wilde weten of de Assembleevoorzitter weet of president Desi Bouterse uitlandig is. Simons zei dat zij weet dat de president in het grensdistrict was. Toen door Moestadja werd meegedeeld dat de president ook naar de Caricom staatshoofdenvergadering is, kreeg Simons de brief van de griffier overhandigd. Dit schrijven vanuit het kabinet van de president is laat binnengekomen, zei Simons.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May