Dodental bomaanslag Irak stijgt tot 165
04 Jul 2016, 08:43
foto
Gevreesd wordt dat er nog lichamen onder het puin liggen. (Foto's: Reuters)


Het aantal doden van de zelfmoordaanslag zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad, is gestegen tot 165. De regering heeft drie dagen van rouw uitgeroepen, na de enorme explosie die minstens 225 anderen heeft gewond.

Een vrachtwagen vol met explosieven is ontploft in de wijk Karrada, waar gezinnen aan het winkelen waren voor de feestdag, die het einde van de vastenmaand Ramadan, markeert. Verondersteld wordt dat het de dodelijkste bomaanslag in Irak is sinds 2007.

Volgens reddingswerkers zijn hele gezinnen gedood. Veel mensen zijn ernstig verbrand. De Islamitische Staat (IS) heeft de zelfmoordaanslag opgeëist. Premier Haider al-Abadi is begroet door boze menigte toen hij het voornamelijk sjiitische moslim gebied in de uren na het bombardement bezocht. Hij zegt dat hij de reactie van de bewoners begrijpt en heeft beloofd de veiligheid te vergroten. Zo zou hij valse bomdetectoren verbieden en de inspecties op voertuigen op de wegen naar de stad verbeteren.

Verschillende fraudeurs hebben de nep-bomdetectoren - waarvan sommige goedkope apparaten zijn die worden gebruikt voor het vinden van golfballen - in grote aantallen aan Irak verkocht. Een Britse zakenman, die is gevangen gezet voor 10 jaar, heeft meer dan 6.000 apparaten verkocht aan Irak voor meer dan US$ 40,000 per stuk.
Het Verenigd Koninkrijk heeft de uitvoer ervan naar Irak in 2010 verboden en is een aantal andere fraudeurs achter de tralies gezet. Ondanks de waarschuwingen dat de apparaten nutteloos waren, bleven de Iraakse veiligheidstroepen ze gebruiken.

De aanslag rond middernacht zaterdag kwam een week nadat Iraakse troepen de stad Falluja hadden heroverd van IS. Volgens berichten was een koelwagen volgeladen met explosieven achtergelaten in de buurt van het populaire al-Hadi Centre. Beelden van enkele minuten na de ontploffing tonen het hele gebied gehuld in vlammen.
Het zal dagen duren voordat de lichamen van de slachtoffers zijn geborgen. In de lijst van de slachtoffers zijn hele gezinnen, -de vader en zijn zonen, de moeder en haar dochters- hele families zijn weggevaagd door de explosie. Een tweede bom die kort na de eerste is ontploft in een ander overwegend sjiitisch gebied ten noorden van de hoofdstad, heeft nog eens vijf mensen gedood.

IS, die zijn eigen extreme versie van de soennitische islam volgt, zei in een online verklaring dat de aanslag in Karrada is uitgevoerd door een Irakees als onderdeel van de "lopende veiligheidsoperaties.' Tussen februari en juni dit jaar zijn bij zes andere IS-aanslagen in Irak, minstens 344 mensen omgekomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May