Eerste clubwedstrijden judoclub geslaagd
03 Jul 2016, 11:43
De deelnemers van de clubwedstrijden van Judoclub Sonkei. (Foto: Theo Nekrui)

Judoclub Sonkei heeft voor de eerste keer clubwedstrijden gehouden, waaraan dertig judoka's meegedaan hebben. Een derde deel heeft niet eerder deelgenomen aan wedstrijden. Er zijn 49 partijen afgewerkt. De bedoeling van deze wedstrijden was om de sporters een meetmoment te geven om de aangeleerde technieken in wedstrijdvorm toe te passen. Een vaardigheid die hierbij wordt aangescherpt is dat de judoka’s leren om zelf besluiten te nemen op de wedstrijdmat, iets wat ze ook in het dagelijks leven zullen moeten doen. Elke actie heeft een reactie. Deze wedstrijden zijn ook een voorbereiding op de Nationale Kampioenschappen van de Surinaamse Judo Federatie die 23-24 juli worden georganiseerd.

Er is strijd geleverd in tien categorieën, onderverdeeld in 3 meisjes, 6 jongens en 1 mix. Zowel in de jongens als meisjes klassen 6-7 jaar, waren de sporters onbevreesd om tegen elkaar uit te komen, met de nadruk op het hebben van plezier. Aedon Kasanwidjojo werd de kampioen in zijn klasse en kwam ook in aanmerking voor de trofee van Stijlprijs. Hij verraste vriend en vijand omdat hij tijdens de trainingsdagen meestal het onderspit delft, maar had op 1 juli andere gedachten en won zo zijn meeste wedstrijden middels Ippon (volpunt), meldt de club.

Hoewel er slechts 3 meisjes klassen waren, werden juist daar de meest pittige wedstrijden uitgevochten. In de mix klasse had Migumi Kent twee jongens tegenover zich, waar ze op de 2de plaats eindigde. In de meisjes 9-10 jaar klasse onder 30 kg, eindigde Jamara Kasanwidjojo op de 2e plaats, maar sleepte ook de Stijlprijs in de wacht. Dit vanwege haar fraai uitgevoerde technieken die bijna voor 99% volgens het instructieboekje zijn.

In de jongens 12-14 jaar onder 60 kg, was de spanning te snijden en kregen de ouders het beeld dat gepaard gaat bij topwedstrijdjudo. Xavio Merhai die al vaker in het buitenland met het bijltje hakt, werd kampioen, maar het was D’Quan Pawiroredjo die er met de prijs voor de mooiste Ippon vandoor ging.

Sonkei is in oktober 2015 gestart met het verzorgen van judolessen in een garage van 7 x 5 meter aan 20 kinderen, maar door de grote toename (momenteel ongeveer 50 judoka’s), moest naar een andere locatie uitgekeken worden. De Surinaamse Schuttersfederatie heeft haar recreatiezaal beschikbaar gesteld aan de judoclub. Naast de wedstrijden vond de officiële opening van judoclub Sonkei plaats. De trainers zijn Shies Madhar (2x Olympian), Martin Redjodikromo en de assistenten zijn Tatjana Sommandas en Rianne Tsai.