Gajadien: Eerste deadlines IMF niet gehaald
03 Jul 2016, 07:47
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft geconstateerd dat de regering de eerste 'deadline' afgesproken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet heeft gehaald. In de uitgewerkte matrix met het IMF is vastgelegd dat 30 juni de suppletoire begroting voor 2016 bij De Nationale Assemblee moest worden ingediend.

"De aangepaste begroting ligt nog niet bij De Nationale Assemblee," zegt Gajadien aan Starnieuws. Hij heeft vernomen dat de Staatsraad, de ontwerpbegroting nog moet bestuderen en een advies moet uitbrengen naar de president. In de begroting zijn de effecten van maatregelen die met het IMF zijn afgesproken ook opgenomen. Een tweede doel is eveneens niet gehaald. De regering moest uiterlijk 30 juni een gedetailleerd stappenplan, met een tijdschema uitwerken voor de te introduceren Bruto Toegevoegde Waarde (BTW), af hebben.

Gajadien merkt opdat de regering er op gewezen is dat er onvoldoende capaciteit is om al de zaken in korte termijn uit te werken. Er moeten ook heel wat wetten worden ingediend bij De Nationale Assemblee, waarbij het IMF een bijdrage zal leveren. "Met het aanbieden van het Stabilisatie- en Herstelplan hebben wij gezien hoeveel tijd de regering nodig had om dit af te krijgen en aan te bieden aan de volksvertegenwoordiging," brengt de politicus in herinnering. Het plan is bovendien incompleet. De doorrekening van de maatregelen ontbreekt. Ook de werking naar andere sectoren is een groot gemis.

Met de tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) wordt ook duidelijk aangetoond dat de regering de zaak volkomen verkeerd heeft aangepakt. Van te voren is door diverse maatschappelijke groepen gewezen op de complete ontwrichting van de samenleving. "Nu moet het besluit over de flat rate voor de huishoudens weer teruggedraaid worden omdat de bedragen die uit zijn komen rollen, niet te dragen zijn voor de middenklasse. Dit was van te voren al duidelijk. En bovendien hebben wij nog steeds niet de reële kostprijsberekening," voert Gajadien aan. Hij is er bang voor dat zaken die afgesproken zijn met het IMF en het Stabilisatie- en Herstelprogramma niet uitgevoerd zullen kunnen worden zoals gepresenteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May