DSB ziet nettowinst vorig jaar slinken naar SRD 30 miljoen
29 Jun 2016, 00:00
foto
De algemeen directeur van De Surinaamsche Bank, Sigmund Proeve, aan het woord tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. Foto: George Cheng Jr. www.bombelman.com.


De Surinaamsche Bank (DSB) heeft vorig jaar haar inkomsten zien teruglopen van bijna SRD 85 miljoen in 2014 naar SRD 47 miljoen. De nettowinst van SRD 30 miljoen is aanzienlijk minder dan die over het boekjaar 2014, toen er sprake was van SRD 54 miljoen. De terugval schrijft de bank toe aan de algemene teruggang van de economie, waardoor de kredietrisico's zijn verhoogd. Het aantrekken van funding ging gepaard met hogere rentekosten, wat leidde tot een lagere rentemarge.

De directie van de bank heeft maandagavond de algemene vergadering van aandeelhouders de cijfers over het boekjaar 2015, waarin de bank haar 150-jarig bestaan vierde, voorgehouden. Er is aandacht gevraagd voor de koersontwikkeling, de sterk oplopende debet- en creditrentes en de toename van klanten die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Duidelijk is aangegeven dat onder de gegeven omstandigheden de bank haar leidende positie zal behouden, maar dit jaar van groei geen sprake zal zijn.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) kondigde op 18 november 2015 een devaluatie van ruim 21% af. Die maatregel moest de stabiliteit op de valutamarkt enigszins herstellen. "Ondanks een afgenomen vraag naar importen van de particuliere sector, constateren wij dat de devaluatie niet het beoogde effect had. De afwijking ten opzichte van de vrije marktkoers bleef sinds de devaluatie ver boven de 15% en bereikte een aantal keer een piek van 25%", zegt algemeen directeur Sigmund Proeve in het jaarverslag 2015.

De CBvS was in 2015 nauwelijks in staat om op dezelfde manier te interveniëren op de valutamarkt als in de afgelopen jaren. "Wij merken op dat in januari 2016 een vorm van interventie via een commerciële bank in samenwerking met de cambio’s is geïnitieerd. Informatie over de opzet en werking van dit systeem is niet openbaar gemaakt. Wel stellen wij vast dat het zo nadrukkelijk betrekken van
cambio’s bij het wisselkoersbeleid niet zonder risico’s is voor de reputatie van ons land. Vooral omdat de Caribbean Financial Action Task Force gaat beoordelen of Suriname de wet- en regelgeving naleeft die witwaspraktijken en de financiering van terrorisme moeten tegengaan. Vanuit onze rol als bank pleiten wij er
opnieuw voor dat de overheid zich inzet om een diskwalificatie (blacklisting van het CFATF) te voorkomen. De gevolgen van een eventuele diskwalificatie voor het buitenlands betalingsverkeer, het investeringsklimaat en onze reputatie zijn immers niet te overzien. In dit verband vermelden wij ook dat internationale
banken vanwege zeer stringente regelgeving hun relaties slechts onder steeds toenemende eisen willen voortzetten. Dit heeft ook op onze bank een grote impact."

De bank zegt dat het van belang is dat de aangekondigde stabilisatie- en herstelactiviteiten van de regering consequent en zonder vertraging worden uitgevoerd. DSB zal ook in deze moeilijke periode haar rol als grootste financiële instelling blijven vervullen en tegelijkertijd haar maatschappelijke verantwoording hoog in het vaandel blijven houden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May