EK 2016: Portugal en Ijsland in extremis in groep 16
22 Jun 2016, 15:58
Met twee doelpunten en een assist sleept Ronaldo Portugal naar de kwalificatie.(Foto: Reuters)

De laatste wedstrijden in Groep F zijn een spektakel geworden. Portugal en Hongarije hebben de fans zes doelpunten geschonken (3-3). In de andere groepswedstrijd hebben Ijsland en Oostenrijk bijzonder attractief gespeeld. Met een 2-1 winst schaart EK-debutant Ijsland zich in de groep van 16. In de knock-out fase speelt Portugal zaterdag tegen Kroatië en treffen Ijsland en Engeland elkaar maandag.

Ronaldo heeft zijn waarde voor Portugal vandaag bewezen, twee goals (waaronder en sublieme hakbal) en een assist. Zoltan Gera bracht Hongarije op voorsprong. Alle ogen waren gericht op de supervedette die tot dan nog maar liefst 20 schoten op het doel had, maar geen enkel doelpunt. Drie keer heeft hij zich achter een vrije trap, maar doelman Gábor Király was niet onder de indruk.

Net voor de rust (41e minuut) stuurt Ronaldo Nani met een perfecte pass naar het doel. De middenvelder plaatst het leder via de korte hoek achter Király, 1-1. Vroeg in de tweede helft komen de Hongaren via een hoekschop die de voet van Balázs Dzsudzsák en de schouder van André Gomes nog raakt, weer op voorsprong, 2-1. Twee minuten later is het eerste doelpunt van Ronaldo op dit EK-toernooi dan een feit. Met een sublieme hak laat hij de bal tegen de touwen gaan, 2-2. Dzsudzsák trapt zijn land vijf minuten (54e minuut)daarna weer in versnelling, 3-2. Ronaldo’s antwoord laat niet lang op zich wachten. In de 61e minuut tekent hij voor zijn tweede doelpunt, 3-3. Binnen een kwartier zijn vijf doelpunten gescoord in de wedstrijd. In de 65e minuut ziet Akos Elak zijn schot nog op de paal stuiten.

Ijsland vs Oostenrijk
In de hyperspannende slotfase zetten David Alaba en co. alles op alles om Oostenrijk erdoor heen te krijgen. Maar de dodelijke counter van invaller Arnór Ingvi Traustason heeft hen de das omgedaan in de 93e minuut. Ijsland schrijft nog een stukje geschiedenis. Het legioen van Lars Lagerbäck kwam met een duidelijk doel, de wedstrijd winnen om zo de historische kwalificatie te bezegelen.

Invaller Traustason heeft zich tot held van Ijsland gekroond met zijn winnende goal. Jón Dadi Bödvarsson had Ijsland in de 17e minuut al op voorsprong gebracht, nadat hij doelman Robert Almer gemakkelijk te grazen kon nemen. Na de rust komen de Oostenrijkers met nieuwe moed uit de kleedkamers. Aan beide kanten vallen kansen. Invaller Alessandro Schöpf haalt uit, maar kan Hannes Halldórsson op geen foutje betrappen. Vier minuten later in de 59e minuut lukt het Schöpf dan toch om de aansluitingstreffer te maken. En daarna bloedt de wedstrijd een beetje dood. Tot de dodelijke counter van Traustason de Oostenrijkers de genadeslag geeft en Ijsland in de laatste 16 schiet.