Gersie: 'Koers stabiliseert wanneer wij allemaal dat willen'
21 Jun 2016, 05:38
foto
De president Centrale Bank van Suriname, Glenn Gersie. (Foto: Raoul Lith)


De waarde van de SRD wordt met de dag minder. De wisselkoers is nog steeds niet gestabiliseerd. De president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, zegt op vragen van journalisten dat de koers pas dan stabiliseert “wanneer we allemaal willen dat het stabiel blijft, wanneer we de export verhogen en wanneer we nalaten elke dag op jacht te gaan naar vreemde valuta.”

De indicatieve koers voor vandaag die de CBvS bepaalt, is SRD 7,09 voor de US dollar. De opkoopkoers is SRD 6,97. De verkoopprijs is SRD 8,05 voor de euro en de opkoopprijs is SRD 7,87. Gersie benadrukt dat alles staat en valt met "hoeveel vertrouwen je aan jouw eigen munt en eigen beleid geeft en is ervan overtuigd dat er op dit moment goed beleid gevoerd wordt."

De koersontwaarding en de inflatie gaan hand in hand. De inflatie was in april ten opzichte van een jaar geleden 46%. Gersie zegt dat de noodzakelijke maatregelen die worden getroffen op het gebied van staatsfinanciën, maken dat de inflatie ook toeneemt. Die hebben volgens hem echter een eenmalig effect. Gersie merkt op dat de maatregelen elkaar opvolgen, waardoor de inflatie toeneemt. "Nadat de maatregelen zijn ingevoerd, kom je weer in rustiger vaarwater," stelt de governor van de CBvS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May