CBvS-topman: Pensioenfondsen moeten goed functioneren
21 Jun 2016, 01:48
foto
De governor van de CBvS (midden) samen met deelnemers van de Caribische conferentie. (Foto: Raoul Lith)


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, zegt dat het van belang is dat erop wordt toegezien dat pensioenfondsen goed gedraaid worden en dat zij hun verplichtingen kunnen nakomen. Hij legt tijdens de Caribische conferentie voor toezichthouders op pensioenfondsen (CAPS) uit, dat het hun plicht is om te zorgen dat pensioengerechtigde mensen hun geld krijgen.

“Pensioenfondsen hebben een grote sociale rol te spelen in elk bestel, zeker ook in Suriname. Iedereen wordt een dagje ouder, je betaalt je pensioenbijdrage, en wanneer je aan het eind bent gekomen van jou werkzaamheid, je bereikt de pensioengerechtigde leeftijd, dan wil je toch doorgaan met je leven en daarvoor heb je een goed pensioen nodig,” zegt de CBvS-governor.

Beleggen
Volgens Gersie moeten pensioenfondsen ervoor zorgen dat ze de middelen die ze binnenkrijgen, goed beleggen. Hij denkt dat van de zijde van de overheid meer aandacht voor gevraagd zal worden voor de mogelijkheid om te investeren uit pensioenbijdragen. Gersie vindt dat pensioenfondsen creatief genoeg zijn om beleggingen te identificeren. Eén daarvan is schatkistpapier, wat volgens hem aardig wat rendement oplevert.

Het is volgens hem nodig dat men identificeert wat de mogelijkheden zijn en een mindshift maakt, waarbij er ombuiging plaatsvindt van het traditionele naar nieuwe mogelijkheden. Dit is een joint effort waarbij volgens Gersie de overheid een educatieve rol heeft, maar men moet ook ‘willing’ zijn om mee te gaan en creatief zijn om nieuwe ontwikkelingen tot stand te brengen. Als het gaat om het ontwikkelen van de kapitaalmarkt van Suriname, denkt Gersie dat de pensioenfondsen kunnen bijdragen met name aan de schuldpolitiek van de overheid.

Communicatie
De banktopman benadrukt het belang van goede communicatie, omdat men met informatie over wat er gebeurt, zelf een oordeel kan vellen. “Als je niet communiceert krijg je heel wat ruis. Mensen fantaseren soms ook nogal wat.” Heel vaak is het zo dat je ook een mindshift moet maken bij jezelf. “Als je ervan wil blijven uitgaan dat er geen vertrouwen is, dan gaat dat leven en dan gelooft men dat er geen vertrouwen is. Maar als jij ervan uit wil gaan dat we allemaal de schouders onder het werk moeten zetten en dat we allemaal in staat zullen zijn om samen te werken, dan heb je een andere mindset, dan krijg je wel rust en vertrouwen in de samenleving en de economie,” zegt Gersie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May