Staat is meer dan uitvoerende macht
20 Jun 2016, 13:26
foto


Sandew Hira schrijft in zijn column: '...de Staat is de uitvoerende macht die zorgt dat de wet wordt nageleefd.' Deze opvatting waarin de Staat wordt gelijk gesteld aan de uitvoerende macht is de formule voor een dictatuur. De grondwet van de republiek Suriname heeft een andere grondslag van staatsinrichting.

Niet alleen de uitvoerende macht, ook De Nationale Assemblee en de rechterlijke macht maken met eigen bevoegdheden en functies deel uit van de staat. Anders dan een dictatuur, waarbij de uitvoerende macht, die de gewapende machten aanstuurt, willekeurig en zonder tegenspraak bestuurt, kent de Surinaamse constitutionele werkelijkheid checks and balances. Dat is wat het oordeel van de Krijgsraad, dat het lopende 8 december strafproces niet mag worden geblokkeerd door de onrechtmatige zelfamnestiewet, zo empowering maakt voor de constitutionele orde van de onafhankelijke republiek Suriname.

Niemand staat boven de wet, niemand mag het presidentschap (uitvoerende macht) misbruiken ter verdediging van persoonlijk belang. Niemand mag het presidentschap misbruiken voor het schenden van de constitutionele grondrechten, zoals het recht van slachtoffers, nabestaanden en verdachten op recht. Recht is iets heel anders dan revanche (wraak). Het is de op historische moraliteit gestoelde gesanctioneerde, maatschappelijke norm, waar in alle conflicten alle partijen aanspraak op maken.

Theo Para
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May