Yoga maakt mensen blij en gezond
18 Jun 2016, 22:15
foto
Personen doen het yoga oefeningen tijdens vieringen van de Internationale Dag van Yoga. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Tientallen personen vierden vandaag de Internationale Dag van Yoga. Iets na zeven uur in de ochtend, lagen overal matjes verspreid in de hal van de Arya Dewaker tempel. Yogaleraar Dinesh Sharma van het Indiaas Cultureel Centrum (ICC) leidde het yoga protocol. Dit zijn oefeningen die wereldwijd worden gedaan bij de viering van de dag.

Overal in de zaal liepen ICC-yogastudenten rond. Zij hielpen de deelnemers met de juiste houding of legden iets nader toe. Met een zachte, rustgevende stem, nam zuster Loes Bemmel, coördinator Brahma Kumaris Suriname over. Zij sloot de yoga oefeningen af met een meditatie commentaar. Zij sprak over vrede, harmonie en balans vinden in het leven. Bemmel vindt de viering van de yoga dag heel belangrijk, zegt ze in een interview. Deze brengt mensen terug, naar de balans tussen de binnen (ziel) en buiten (lichaam) wereld. “Yoga heeft te maken met die connectie. De eenwording van tussen ziel en het lichaam, met de Allerhoogste, de andere om je heen en het leven dat zich daartussen afspeelt.”
Klinkt allemaal ingewikkeld! Bemmel lacht, “je moet je gewoon goed voelen in je vel”. Om je happy te voelen, moet je de balans in je leven vinden, legt zij uit. Dit alles heeft niet alleen met het lichaam te maken, maar ook hoe je denkt, wat je binnenwereld is van gedachtes, gevoelens en emoties. Of yoga in de huidige crisistijd harder nodig is, zegt Bemmel dat de beoefening hiervan altijd belangrijk is. “Maar nu is het een extra middel om ons door de situatie te slaan.”

Qibty Lane, een Islam belijder, is gekleed in haar yoga T-shirt en hijab (hoofddoek). “Indonesië bestaat voor 90% uit moslims en wij beoefenen yoga. Het gaat allemaal om gezondheid en meditatie, en yoga heeft niets met enige religie te maken.” In het verleden hebben moslimorganisaties gediscussieerd of yoga wel of niet goed is voor moslims. “Zolang je niet aanbidt - wat dus ook niet gebeurd tijdens yoga. De OHM –klank, de mantra’s en andere woorden gaan over positieve dingen in het leven. Dus waarom zou je ze niet zeggen?”

Politici laten afweten
De parlementariër Dew Sharman beoefent al vijftien jaar yoga. Hij is enige politicus in de zaal. “Eenieder moet het belang onderkennen. De dag is door de Verenigde Naties aangenomen en staat wereldwijd hoog op de politieke agenda. Jammer, dat er geen politici aanwezig zijn, om yoga in Suriname te promoten.” Suriname kent een plurale samenleving. Hij vindt het belangrijk om de dimensie van yoga hieraan toe te voegen, om de harmonie onder de bevolkingsgroepen te brengen en in stand te houden. Sharman noemt de viering geslaagd! Hij hoopt dat deze navolging krijgt. Niet per se vanuit de Indiase ambassade, “maar dat het een nationaal initiatief wordt”. Naast de lichamelijke gezondheid, is yoga ook goed voor de mentale en spirituele gezondheid.

De Indiase ambassade sloot met de gezamenlijke yoga beoefening, de feestweek rond de Internationale Yoga Dag vandaag af. De VN riep 21 juni hiervoor uit. Vanaf vorige week verzorgden 20 verschillende yogascholen en experts elke dag workshops of lezingen. Verschillende landen houden tot 25 juni activiteiten. Sharma introduceerde een ‘yoga resolutie’ bij de afsluiting. Een voornemen om altijd in een gebalanceerde gemoedstoestand te zijn. En zich in te zetten voor de eigen familie, het werk, de samenleving en de wereld om ter bevordering van de vrede, gezondheid en harmonie.

Komende dagen vieren enkele organisaties heeft feest verder. De Brahma Kumaris begint zondag met een driedaagse meditatie programma in het centrum aan de Cattleyastraat. De spirituele organisatie zal in een meditatieve en creatieve sfeer praten over vrede, liefde en innerlijke kracht. Art of Living Suriname houdt op 21 juni een kids yoga in Villa Zapakara en een volwassen yogasessie in het Flamboyant Park. Het directoraat Cultuur houdt dinsdagochtend een yoga workshop in de Congreshal. Alle activiteiten zijn openbaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May