EK 2016: Owngoal ontneemt Ijsland overwinning
18 Jun 2016, 15:37
Birkir Saevarsson duwt de bal in zijn eigen doel. (Foto:Reuters)

Birkir Saevarsson’s schot in zijn eigen doel met nog drie minuten in reguliere speeltijd heeft Ijsland de overwinning ontnomen. Hongarije kijkt richting achtste finales met vier punten uit twee wedstrijden, terwijl Ijsland blijft steken op twee. In Stade Velodrome is het 1-1 geworden.

Gylfi Sigurdsson bracht Ijsland door een penalty in de 38e minuut op voorsprong. De Russische scheidsrechter floot voor een strafschop na een overtreding van Tamás Kádár op Aron Gunnarsson. Sigurdsson neemt daarop de penalty voor zijn rekening en zet Gábor Király op het verkeerde been.

Hongarije domineerde de wedstrijd met 71% balbezit, maar kon zijn overwicht niet omzetten in doelpunten. De Ijslandse muur zorgde voor frustratie bij de formatie van Bernd Storck. Saevarsson helpt ze in de 87e minuut, wanneer hij een voorzet van Nemanja Nikolic in eigen doel duwt. De Hongaarse fans zijn niet te houden op de tribunes.

Laat in blessuretijd krijgt Ijsland nog de kans om zijn drie punten binnen te halen, maar die mogelijkheid verdampt. Sigurdsson mag in de 94e minuut een vrije trap nemen op de rand van de zestienmeter. Zijn schot stuit op de muur en ziet Eiour Gudjohnson de rebound via een verdediger in hoekschop vliegen. De scheidsrechter fluit de wedstrijd op dat moment af.

Hongarije kan de toppositie in Groep F bereiken als hij Portugal in zijn laatste groepswedstrijd op woensdag verslaat. De Ijslandse defensie van trainer Lars Lagerbäck is een harde noot om te kraken, dat heeft ook Portugal eerder deze week meegemaakt (1-1). Het heeft zelfs sterspeler Cristiano Ronaldo de nodige opmerkingen ontlokt dat de Ijslanders slechts spelen om te verdedigen.